Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Det är bra att blinka vänster i rondeller

Flera repliker har kommit in på insändaren ”Ofog att blinka vänster vid infart i rondell” den 29 juli.

Då du har haft körkort i 40 år bör väl veta att man ska visa sina medtrafikanter i god tid var man ska för att det ska flyta på i trafiken. Då en person blinkar vänster i en rondell så visar denne att de kommer ta tredje avfarten till höger i rondellen, då vet de andra trafikanterna det.

Nån som uppskattar att man visar vad man planerar att köra

Klart det underlättar för trafiken mitt emot cirkulationen att se mötande fordon ska förbi där jag vill in. Tycker man ska se cirkulationsplatsen som en korsning. Ska du höger, blinkar du höger, ska du vänster blinkar du vänster och ska du rakt fram, blinkar du när du ska ut, blinkar du. Skillnaden mot en vanlig korsning, är att där blinkar man inte ut.Ser enbart att trafikskolorna i ditt distrikt förtydligar sin avsikt, och detta måste ses som positivt. Tummen upp för dom som blinkar.

Janne Jan

Som yrkesförare tycker jag det är utmärkt att bilförare blinkar vänster i rondeller eftersom det blir tydligt att de tänker fortsätta i rondellen och jag måste lämna företräde. Blinka in och blinka ut, det underlättar för alla.

Yrkesförare

Jag läser att insändaren ondgör sig över att körskolan lär elever att visa vad denne tänker göra i en cirkulationsplats. Körriktningvisarens uppgift är att visa medtrafikanter vad man tänker göra, inte för att underlätta svängen. Att blinka vänster, visar medtrafikanterna att man inte ska köra rakt fram. Det är ett logiskt förfarande som jag lärde mig i körskolan för 57 åt sedan. Det fungerar utmärkt idag också. När man sedan lämnar cirkulationsplatsen blinkar man höger och byter körfält om det är fritt i högra filen, enligt nya trafikregler Saknas skyltning, kan man med fördel svänga vänster och ligga kvar i höger körfält. En eloge till körskolor som lär eleverna att blinkers är till för att visa medtrafikanter vad man tänker göra.

Thomas

Lär dig trafikregler själv. Jag blinkar alltid vid infart vänster i rondell o sedan höger ur rondellen. Då vet bakomvarande vart jag ska. Tack för ordet körkort i 42 år.

Tack för ordet

Körkort i 42 år

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel