Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Det är inte konstigt att vi som jobbar i äldrevården blir sjukskrivna

Jag instämmer helt med Askungens insändare. Jag älskar jobbet som vårdare av de sköraste i samhället. Att ge det lilla extra som betyder så mycket, men som inte finns med i budgeten för verksamheterna. Men ofta hinns inte på grund av alla uppgifter som åligger oss i personalen.

Vi ansvarar för schemaläggning var fjärde vecka. Då måste vi pussla med alla som vill ha heltid på enheten, tänka på hälsosamma scheman, planera efter sin agenda och semestrar. För att få ihop sina timmar tar man bort turer och lägger hela dagar och tar extra helgpass. Det kan sedan ändras av chefen på enheten, för verksamhetens bästa, inte personalens. Det som är positivt är att man själv väljer hur många procent man vill jobba

Vi som jobbar i vården ska hinna med teamträffar med sjuksköterskan som går igenom de boende så att vi kan tillgodose deras behov på bästa sätt. Vi ska använda olika kvalitetssystem och skriva avvikelserapporter. Det kan handla om allt från fall eller utebliven medicin till avvikelser i omvårdnad som inte hunnits med eller på mat som inte kommit eller varit felmärkt. Vi ska också göra felanmälningar av olika slag till NVK och Alltjänst. Vi ska skriva socialdokumentation för de boende, göra handlingsplaner utifrån behov som uppstår, planera in ankomstsamtal och vårdplaneringar för nya boenden. Dessutom ska vi beställa av mat, livsmedel och specialkost från centralköket. Vi ansvarar för beställning av blöjor, förrådsmaterial och medicin och ska tänka på budgeten vid beställningar. Vi måste kontrollera medicinskåpen och inventera narkotikaklassade läkemedel, så att inget saknas.

Naturligtvis ska vi också hinna med all daglig omvårdnad som kan ta allt från tio minuter till en timme beroende på dagsformen hos vårdtagaren. Vi ska laga frukost och göra allt som rör den. Såromläggningar tar också lång tid. Vi ska ge mediciner och ögondroppar, hålla koll på hur magarna sköts och ge laxermedel efter behov. Vi ska vara sociala och tillgodose även sådana behov. Vi ska också tvätta, tumla och vika tvätt och lägga in det hos boenden. Vi måste sköta städningen.

Personalen ska ha bra bemötande mot de boende, de anhöriga och även till sina arbetskamrater. Vi ska respektera alla lika mycket, men det kan brista på grund av stress eller för att man har sina favoriter på arbetsplatsen. All information kanske inte kommer fram. Det kan leda till missförstånd som kan ge oro eller olustig stämning. Svenska språket är svårt. De äldre har olika dialekter och uttryck. De använder andra ord för samma sak, som inte alla vet vad de betyder. Frustrationen kan bli stor när man inte förstår varandra. Det kan leda till missuppfattningar både bland boende och personal.

Vi i personalen gör allt detta. Som Askungen beskriver är det inte undra på att personal blir sjukskrivna. Vissa kliar sig i huvudet och undrar vad det beror på. För det kan väl inte vara jobbrelaterat?

En trött liten Fia-Lotta

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel