Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Det finns ingen ovilja till samarbete i våra kommuner

Artikel 16 av 20
NVU-krisen
Visa alla artiklar

Frågan ställs om vad Fagersta kommun har att vinna på att gå ur NVU. Det späs på med att Fagersta vill visa musklerna och visa småsyskonen vem som sitter på makten. Fler ger sig in i debatten och menar att det här är bara början, att Fagersta vill knipa kompetensen och att det bör anas ugglor i mossen. Den direkta motfrågan jag ställer är, vad vinner man på att svartmåla verkligheten, sprida rykten och så frön till konspirationsteorier?

Det är bara att läsa kommunstyrelsens beslut, paragraf 238, punkt 4; ”Överföring av verksamheterna inom Norra Västmanlands Utbildningsförbund till egen regi handlar om att avveckla samverkan i dess nuvarande form, det vill säga förbund, inte att upphöra med samverkan”. Vi skrev in denna formulering för att undvika egentolkningar och spekulationer.

Men än en gång växlas debatten kring NVU upp till någonting det inte är. Det finns ingen ovilja till samverkan och samarbete i våra tre ägarkommuner, tvärtom. Samverkan är en förutsättning för att kommuner som våra ska kunna klara av välfärdsuppdraget framledes, så bli inte förvånade om det dyker upp ännu fler exempel då det dessutom blivit mer enkelt att samverka över kommungränserna i och med införandet av möjligheten till avtalssamverkan förra året.

Fagersta, Norberg och Skinnskatteberg har genom beslut en gemensam målsättning om att våra kommuner ska ha hög egen förmåga att klara de behov av kompetensförsörjning och utbildning som företag och samhället har, med plats för alla, samt bidra till individens demokratiska utveckling till egen försörjning.

I det behövs självfallet en utbildningsanordnare som bidrar till just denna målsättning. Personal och ledning ska inte behöva bekymra sig över finansiering, utan organisationen måste få ägna större fokus på utveckling och undervisning. Så har det inte varit sedan NVU gick med underskott på åtta miljoner kronor år 2015.

Det har genomförts ett otal genomlysningar, utredningar och granskningar sedan dess och vi kommer inte i mål, helt enkelt. Vi har som politiker ett ansvar att försäkra sig om att det finns en ändamålsenlig styrning, insyn och kontroll, samt att tillse att de beslut som fattas i respektive fullmäktige efterlevs i allt från budget till mål och inriktning. Istället för att initiera ännu en utredning, för de svar vi söker finns i det som redan utretts och redovisats, så tar vi steget till att skapa en nytändning med rakare beslutsvägar och gärna, utökad form av samverkan.

Vi vill att vår gymnasieskola och vuxenutbildning ska vara det naturliga valet för elever i Norra länsdelen.

Marino Wallsten (S), kommunalråd

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel