Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Det finns många liberaler som också arbetar fackligt

Det är i sin ordning att korrigera en del uttalanden som Ladman gör i sin insändare. Många av oss har flera roller. Själv är jag relativt bra på att hålla isär när jag är anställd, lärare, fackligt ombud, skyddsombud eller arbetsgivare (vilket man indirekt blir som kommunpolitiker). Mig veterligen åligger det både arbetsgivarpart och fackförbund att utbilda skyddsombud, det åligger inte arbetsmiljöverket. Det är rimligt att medlemmarna får något för sin fackliga medlemsavgift – så resonerar vi i alla fall i mitt fack. Arbetsmiljöfrågor är inget som LO-anslutna fackförbund, som transport, har ensamrätt på (LO = S för er som är oinvigda).

Vad gäller mitt fackliga engagemang och att jag också är verksam politiskt för Liberalerna, så finns det ingen konflikt i att vara liberal och facklig. Ladman skulle bli förvånad om han visste hur många liberaler som också arbetar fackligt. Många glömmer att Liberalerna också har ett förflutet som arbetarparti. Det gör att vi genom årtionden drivit arbetsmiljöfrågor från olika håll. Vi liberaler märker i vår egen, och en rad omgivande kommuner, att många kommunalanställda har anledning att anmärka på sin arbetsmiljö. Det torde inte kunna hända om Jimmy Fredriksson (eller åsyftades Åkesson?) var så påläst i arbetsmiljöfrågor som Ladman vill låta påskina. Självklart är arbetsmiljö viktigt, oavsett vem arbetsgivaren är.

När det kommer till upphandlingar så är det för oss liberaler självklart att även småföretagare (som ofta inte har kollektivavtal) ska kunna delta. Detta av olika orsaker. Småföretagarna är tillsammans en mycket stor arbetsgivare i Sverige, och är mycket viktiga aktörer för integrationen och Sveriges välfärd. Därför ska småföretagare också ha rätt att delta i upphandlingar, om de uppfyller övriga krav. Kollektivavtal är inte en synonym till att vara bra arbetsgivare, även om avtalen i sig ofta är mycket förmånliga. Det finns många småföretag som har bra arbetsmiljö och en rad olika förmåner som vida överstiger kollektivavtalens.

För att byta ämne så har fackliga föreläsningar på lektionstid aldrig varit ett problem i folkhögskolans värld. Vi har haft besök av åtskilliga fackförbund (men av etiska skäl brukar jag välja andra än mitt eget). Ibland behöver man läsa på innan man ger sig in i debatten, Ladman.

Liane Blom, ordförande i Liberalerna Norberg

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel