Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Det går inte an att Skinnskatteberg inte har någon klimatpolitik

Tidningen Aktuell Hållbarhet publicerar årligen en miljöranking av de svenska kommunerna. Skinnskattebergs kommun tillhör tyvärr de sämsta i landet. Av 41 möjliga poäng får kommunen 3,7 och landar därmed på plats 268 av 290.

Det råder i det närmaste total enighet om att klimatfrågan är vår tids ödesfråga. Det handlar om mänsklighetens överlevnad. För att hejda den globala uppvärmningen krävs det handlingar på internationell, nationell och lokal nivå. Därför är det viktigt att också kommunerna gör sitt.

Här finns det en enorm förbättringspotential för Skinnskattebergs kommun. Några exempel:

► 93 procent av kommunerna ställer miljökrav vid inköp av fordon.

► 82 procent har en politik för hållbart resande för medarbetarna.

► 72 procent arbetar med förnybar energi bland invånarna.

► 64 procent arbetar för hållbara transporter.

► 57 procent arbetar med förnybar energi hos näringslivet.

► 54 procent har skarpa klimatmål.

På alla dessa punkter svarar Skinnskattebergs kommun ”nej” det finns inte. Genomsnittskommunen släpper ut 0,19 ton koldioxid per invånare för uppvärmning av kommunens egna fastigheter. Skinnskattebergs kommuns motsvarande värde är 0,28 ton. Det är nästan 50 procent mer än genomsnittskommunen.

Nu måste det till en skärpning hos kommunen och dess politiker. Det går inte an att Skinnskattebergs kommun över huvud taget inte har någon klimatpolitik.

Henry Bäck

Anmäl text- och faktafel