Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Det handlar inte om censur eller en ovilja att bli granskad

Att svara undvikande på det sätt revisorskollegiets ordförande gör, i ett försök att kringgå själva grundproblemet och försöka skylla på censur eller att det skulle handla om att inte vilja bli granskad, visar på en bristande respekt för det en revision faktiskt i grunden syftar till. Att skapa trovärdighet och trygghet, både internt och externt, för kommunorganisationen.

För den brännande punkten är just trovärdigheten. Förtroendet raseras när en enskild revisor i samband med en presentation av en granskningsrapport från en oberoende granskare lägger till egna uppgifter som inte finns i själva rapporten. Där övriga revisorskollegiet liksom den oberoende granskaren säger att de inte står bakom något annat än vad de själva undertecknat och inte det som presenterats, enligt vad som framkom vid fullmäktige senast.

Vad ska fullmäktigeledamöterna anse som sanning, när det finns motstridighet i det som presenteras? Det har ingenting att göra med varken misskreditering eller tystnadskultur att göra. Det handlar om att den rapportering som sker inte ska kunna anses vara något annat än objektiv, saklig och rättvisande. Där är vi inte.

Att Vänsterpartiet inte fanns med i revisionen föregående mandatperiod har att göra med att det aldrig presenterades en kandidat, platsen fanns tillgänglig redan då. De ledamöter som valdes till revisorskollegiet befann sig till en början i opposition, men som bekant ändrades majoritetsförhållandena när S bröt med V och övergick till nytt majoritetsstyre tillsammans med M ett år in i mandatperioden.

Lekmannarevisorerna i en kommun har uppdraget att från demokratisk utgångspunkt granska om verksamheten lever upp till satta mål, om verksamheten bedrivs effektivt och om det finns en tillräcklig intern kontroll i bolaget. Det är en otroligt viktig roll som revisorskollegiet och externa granskare innehar och som ska värnas till det yttersta.

Då ska det inte läggas till egna slutsatser och sanningar i en presentation för ledamöterna i fullmäktige - som inte har anledning att ifrågasätta det som presenteras, eftersom det uppfattas som att den oberoende granskaren är avsändare.

Det och inget annat är vad detta handlar om.

Marino Wallsten (S), kommunalråd Fagersta

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel