Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Det inte ett politiskt beslut att stänga mottagningen i Fagersta

Artikel 6 av 9
Öron,- näsa- halsmottagningen i Fagersta
Visa alla artiklar

Replik direkt.

Inledningsvis vill jag börja med att instämma i det faktum att vi har haft ett mycket gott samarbete genom åren. Min avsikt är att det även i fortsättningen ska vara på det sättet. Jag ska göra mitt bästa för att beskriva situationen i Fagersta ur mitt perspektiv.

Det första jag vill slå fast är att det inte finns något beslut om att lägga ner eller flytta verksamheten i Fagersta, varken på tjänstemannanivå eller hos oss politiker. Tvärtom är det så att ansvariga tjänstemän har fått uppdraget att hitta en annan lösning av situationen så att vi även fortsättningsvis har verksamhet lokalt i norra delen av länet.

Det är däremot så att tills vi hittat en lösning kan patienter komma att behöva besöka mottagningen i Västerås, för att få den behandling man behöver. Den situation som uppstått har ingenting med besparingar i regionen att göra utan handlar helt och hållet om att vi inte lyckats med den upphandlingsprocess som initierades, när den som haft uppdraget i många år gick i pension. Avtalet med nuvarande aktör har aldrig varit tänkt som något annat än ett tillfälligt avtal tills vi löst situationen ur ett längre perspektiv.

När det gäller ersättningen har jag uppgift om att det finns ett avtal med aktören i frågan om nivåer och att det följer liknade de villkor vi har i andra avtal. Idag finns det vid sjukhuset förutom mottagningsverksamheten inom ögon, öron/hörsel, ortopedi, urologi, barn, gynekologi, psykiatri, BUP och habilitering. Min uppfattning är att vi, inte minst inom ramen för arbetet med nära vård, ska stärka den utvecklingen ytterligare.

Avslutningsvis så vill jag klargöra att jag inte drar mig för att ta ansvar för de frågor jag hanterar. Just i det här fallet handlar min kommentar i tidningen om att det vore direkt olämpligt, inte minst kopplat till den lagstiftning som finns, att som politiker gå in och påverka och styra villkor som till exempel vilka ekonomiska nivåer som gäller  i våra avtal med privata vårdgivare.

Jag ska göra det jag kan för att lösa den uppkomna situationen på ett sätt som är bra för de patienter som behöver besöka verksamheten. Som jag skriver inledningsvis är min förhoppning att vi även i framtiden ska ha ett gott samarbete.

Kenneth Östberg (S),

Regionråd

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel