Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Dyrare riksfärdtjänst kan bryta mot lagen

Vi vet ju nu att Fagersta kommun har gjort ändringar i riksfärdtjänsten till det sämre för tillståndshavaren. En resa på 20 mil som man förut betalade 200 kronor för till chauffören kostar när ändringarna träder i kraft 4 000 kronor enkel väg. Tillståndshavaren måste betala hela summan till chauffören, för att sedan skicka in en ansökan till kommunen om en återbetalning på 55 procent. Kostnaden blir då 1 800 kronor, mot tidigare 200 kronor. En tågresa Fagersta-Stockholm kostar cirka 250 kronor enkel resa.

Här tror jag att kommunen bryter mot lagen då det enligt lag 1997:735 §8 står såhär:

”Vid resa med riksfärdtjänst skall tillståndshavaren betala en avgift (egenavgift) som motsvarar normala reskostnader med allmänna färdmedel. Regeringen meddelar närmare föreskrifter om dessa avgifter. Ersättning för en riksfärdtjänstresa lämnas med ett belopp som motsvarar skillnaden mellan reskostnaden och egenavgiften. Ersättning för ledsagarens resa skall dock motsvara kostnaden för resan. Ersättningen betalas till den som utfört transporten eller till den som har betalat transporten. Beslut om ersättning meddelas av tillståndsgivaren.”

Tillståndshavaren ska med andra ord betala en egenavgift som motsvarar normala resekostnader med allmänna färdmedel.

Niklas Bergström (S) verkar inte ha koll på vad en normal resa kostar. Han har inte tänkt på hur det slår mot ekonomin till dem det berör och verkar inte ha koll på lagen heller. För en resa tur och retur Fagersta-Stockholm kostar från och med mars 3 600 kronor för tillståndshavaren. Man kan få en vecka i varmare land för samma summa.

Kärringen på kammaren

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel