Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: ”Färdtjänst är en trafikfråga – inte en omsorgsfråga”

Svar på flera insändare angående färdtjänst/riksfärdtjänst.

Vid vår omvärldsbevakning, som inte bara omfattar länet utan större delar av landets kommuner, ser vi att Fagersta kommun har haft väldigt generösa regler för färdtjänst och riksfärdtjänst utan några egentliga begränsningar. Det är synd när det florerar rena felaktigheter men informationen har inte kunnat lämnas tidigare, då det är beslut fattade i kommunfullmäktige som inte kan föregås.

Samtliga med ett giltigt färdtjänsttillstånd kommer att få skriftlig information hemsänd. Det som trädde i kraft 1 november var begränsningar i restider vilket det annonserats om i lokalpress, på kommunens hemsida samt sociala medier. Kommunen har rätt att begränsa restider och anpassa sig efter övrig kollektivtrafik. Viktigt att tänka på är att färdtjänst är en trafikfråga, inte en omsorgsfråga.

Från 1 januari träder bland annat en begränsning i antalet enkelresor i kraft. Det gäller nya färdtjänsttillstånd som beviljas efter 1 januari. De som idag redan har tillstånd reser som tidigare utan begränsning i antalet resor. För arbetsresor finns inga begränsningar överhuvudtaget.

Avgiften för en lokal enkelresa kommer från årsskiftet att kosta 45 kr och en arbetsresa 30 kr.

Sen vill jag informera om att införandet av avgiftsfri busstrafik inte har inneburit någon merkostnad för kommunen. Detta då vi innan införandet tog bort en hel del turer, som haft endast enstaka resenärer i snitt. Det gav en besparing på omkring en och en halv miljon kronor. Merkostnaden för att ha avgiftsfri trafik, det vill säga det som kommunen fick in i form av intäkter innan, var omkring en miljon. I princip sparade Fagersta kommun en halv miljon kronor, trots införandet av gratisbussar.

Niclas Bergström (S), socialnämndens ordförande

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel