Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: För vissa handlar specialkost i skolan om överlevnad

I en ledare den 10 januari beskriver Gustav Ericsson behovet av specialkost i raljanta ordalag.

Vi anser självklart att specialkost endast ska serveras till de som är i behov av särskild kost för att inte dö eller må dåligt. Ja, för vissa personer handlar det faktiskt om överlevnad. Fel slev i fel bunke så blir det ambulans till sjukhuset.

För väldigt många av de som behöver specialkost av medicinska skäl är skollunchen en källa till stor oro. Kanske så stor att det leder till att barnet blir hemma från skolan och att föräldrar blir sjukskrivna.

Om Gustav Ericsson hade frågat sina skolkamrater med en ”spexig allergi”, om de hellre ville äta maten på den ordinarie menyn, så hade säkerligen de allra flesta av dessa valt att avstå från sin allergi och istället ätit av den ordinarie maten. Nästan alla barn vill vara som alla andra och slippa frågor om varför man får något annat.

Sedan till frågan varför så många färre begärt specialkost efter det att det krävs ett intyg. Låt oss hoppas att allmänna önskemål från oroliga och kanske kräsna barn och föräldrar blivit färre.

Låt oss också hoppas att det inte handlar om hur svårt de kanske är att få ett intyg innan barnet fått en diagnos för exempelvis autism, som har långa utredningstider. Låt oss också hoppas att de barn som tidigare haft önskemål om specialkost ändå klarar matsituationen på ett bra sätt.

Avslutningsvis, det är viktigt att skattemedel används på ett sparsamt sätt och inte utnyttjas av fel anledning, men det är lika viktigt att den som är i behov av särskilt stöd ska få det utan att behöva skämmas för det eller anses vara privilegierad.

Malin Gabrielsson (KD), regionråd i opposition

Per Norin, Kristdemokrat och lärare för elever med särskilda behov

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel