Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Förslaget om legalisering hör hemma i papperskorgen

Behöver man som politiker har fakta i målet när man föreslår något? Både det demokratiska och juridiska svaret är väl nej men visst skulle det vara bra om man visste något om det man föreslog.

Just nu tänker jag på miljöpartisten och tillika riksdagsledamoten som har föreslagit att man ska legalisera hasch för att få bukt med kriminalitet. På vilka grunder då frågar jag mig. Vad talar för en minskad kriminalitet? Det finns fakta i målet. I Kanada och vissa stater i USA har man genomfört legaliseringar och inget fall har man kunnat se någon minskning av kriminaliteten. Däremot har man kunnat se en ökad konsumtion med därmed följande ökande skador.

Allt detta finns vetenskapligt dokumenterat. Varför skulle det bli annorlunda i Sverige? Jag kan inte se något som talar för det, så det vore ju juste av förslagsställaren att presentera fakta som talar för att vi svenskar skulle vara annorlunda. Kan det vara så att man kastar ur sig något för att få lite uppmärksamhet och kanske hitta en och en annan marginalväljare. Eller är killen så okunnig så han tror på vad han säger?

I vilket fall som helst visar all fakta på att legaliseringar av narkotiska preparat inte i något fall har lett till någon minskning av narkotikarelaterad brottslighet. Det är nog så att även vid legal försäljning finns det sådana vinster på den brottsliga försäljningen att det lönar sig. All fakta visar på ökad konsumtion och ökade skador. En enkel slutsats är – kasta förslaget dit där hör hemma – nämligen i papperskorgen. Ägna sedan det politiska uppdraget lite bättre omsorg än att kasta ut rena rama dumheter.

Bosse Axelsson

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel