Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Förtroendet för revisionens ordförande är förbrukat

Vid kommunfullmäktige måndag 21 oktober framkom ytterst besvärande uppgifter om vad som presenterats av ordföranden för revisorskollegiet vid föregående sammanträde. Ordföranden hade då, på eget bevåg, framfört uppgifter som överhuvudtaget inte funnits med i den rapport som lämnats av den oberoende granskaren. Exempelvis uppgiften om att det inte skulle finnas läromedel att tillgå till alla elever.

Man beställer en granskning, kryddar det som står i rapporten med egna slutsatser och sanningar i en presentation för ledamöterna i fullmäktige - som inte har anledning att ifrågasätta det som presenteras, eftersom det uppfattas som att den oberoende granskaren är avsändare. Men, vilket också framkom vid fullmäktigemötet senast, så står varken den oberoende granskaren eller övriga revisorskollegiet bakom något annat än vad de själva undertecknat och redovisat i själva rapporten.

Media har tidigare rapporterat utifrån den presentation som gjorts, där uppgiften om att det skulle saknas läromedel fått stor plats. Något som alltså visat sig vara allt annat än överensstämmande med verkligheten. Det är anmärkningsvärt.

Utbildnings- och fritidsnämnden understryker att rektorerna ska garantera att alla elever kan tillgodogöra sig sina hemuppgifter. Det ligger också på skolan att organisera arbetet på sådant sätt att varje elev har tillgång till det läromedel den behöver. De sista två åren har Fagersta kommun arbetat med ”Modellen”, ett arbetssätt som ska utveckla det systematiska kvalitetsarbetet i skolan, som genererat en positiv resultatutveckling. År 2019 uppnådde 66,3% godkänt i alla ämnen, 76% var godkända till yrkesprogrammet och meritvärdet höjdes till 205,3 poäng.

En oberoende revision syftar till trygghet och större förståelse för den verksamhet som bedrivs och de granskningar som genomförs medför att organisationen får konkret hjälp att identifiera problem och hitta rätt lösning. Men det som nu kommer till ytan visar på något helt annat. Det här skapar inte någon större tillit och man börjar fundera på om det finns en egen agenda som inte har med revision att göra, utan snarare politik av det sämre slaget. Det är allvarligt.

Förtroendet för revisorskollegiets ordförande är därmed förbrukat.

Marino Wallsten (S), kommunstyrelsens ordförande

Jan Johansson (M), vice ordförande kommunstyrelsen

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel