Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Gårdsförsäljning av alkohol har visst negativa effekter

Annons

Replik på insändaren ”C ger inget besked om gårdsförsäljning” den 13 mars.

Länets moderater vill att Västmanland ska få bli ett försöksområde för så kallad gårdsförsäljning av alkohol. Frågan har ju utretts ett antal gånger och senast har Centern drivet frågan om en ny utredning på nationell nivå.

Moderaten Mikael Andersson Elfgren hänvisar till en statlig utredning från 2010 som visar att gårdsförsäljningen skulle ha ringa negativ effekt på folkhälsan. Sen lägger han till att försäljningen skulle ha mycket positiva effekter på turismen Men detta har ingen utredning kunnat leda till bevis. Visst kan det ge viss skjuts åt vissa företag men därifrån till att stor betydelse i det stora hela är steget långt.

Hur det är med den saken må vi ha olika åsikter och kanske även kunskaper omkring. Det vi däremot vet är att med största säkerhet skulle öppnandet av gårdsförsäljning av alkohol innebära att EU inte längre kommer att godkänna att Sverige har ett försäljningsmonopol. Givetvis måste Mikael vara väl medveten om detta men det kanske är han och hans partis mål att ta bort Systembolaget.

Ett borttagande av Systembolaget visar alla studier som är seriösa skulle innebära en stor negativ effekt på folkhälsan. Det är detta som står på spel och inte enstaka näringsidkares möjlighet att tjäna en extra slant.

Vi kan vara överens om att gårdsförsäljning troligen inte kommer att vara ett folkhälsoproblem men effekten av en sådan försäljning kommer att öppna upp för kravet att ta bort Systembolaget och ryker Systembolaget försvinner också en av vårt lands bästa instrument för att begränsa alkoholkonsumtion vilket är viktigt för folkhälsan.

Bosse Axelsson

IOGT-NTO Fagersta

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel