Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Grönskande positiva mötesplatser behövs i Fagersta

Replik på insändare ”Skapa en grön oas inne i centrala Fagersta” från den 3 juli.

Underbart att läsa din insändare och stort tack för ditt engagemang för att utveckla stadskärnan i Fagersta genom att skapa en grön oas i centrala Fagersta. Ditt önskemål skall ses som en viktig och hälsobefrämjande åtgärd. Viktigt nu i Covid-19 tid då människor söker sig mer och mer till naturen.

Som Liberalernas förtroendevalda ledamot i Kommunfullmäktige väckte jag ett liknande förslag i en motion 2012-12-12 – ”Stadsodling – En möjlig väg till integration genom skapandet av grönskande positiva mötesplatser.”

Jag pekade i min motion på de goda exemplen som finns runt om i vårt land och de viktiga erfarenheter som SLU Alnarp påvisat i sin verksamhet landskapsinriktad miljöpsykologi och därigenom blivit ledande inom ämnesområdet natur- och trädgårdsterapi, naturens roll för livskvalitet och hälsa.

Alnarps rehabiliteringsträdgård och forskning väcker uppmärksamhet både nationellt och internationellt, då den på ett framgångsrikt sätt kombinerar teorier från medicin, sjukgymnastik, arbetsterapi och psykoterapi med landskapsarkitektur, miljöpsykologi och traditionell trädgårdsterapi.

Konceptet har blivit en förebild både i offentlig och privat verksamhet där bland annat flera regioner bygger upp rehabiliteringsträdgårdar med Alnarp som förebild. Ett koncept som även kan appliceras i Fagerstas stadsmiljö.

Med en ny och proaktiv kommunledning finns det säkert möjligheter till gröna oaser i Fagersta. Redaktionen har min motion och kontaktuppgifter. Vill gärna prata mer med dig om dina tankar.

Anita Lilja-Stenholm (L)

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel