Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Har det sjunkit in nu?

Har det sjunkit in nu - alla härliga siffror som serveras av Vindkraftsindustrin som får välja sina egna siffror helt oemotsagda. Utan källa, utan att redovisa vad dessa siffror jämförs med eller vad de representerar. Att siffrorna sedan vid en liten koll är piffade och förskönade, ryckta ur sitt sammanhang, blandade som de klassiska äpplena och päronen. Alla siffror speglar dessutom vad som man skulle kunna få om allt går absolut felfritt och utan några problem som till exempel väder, vind, ingen vind, is, regn… ja, naturen.

Det sägs att den vindindustri som planeras i Halvarsbenning och Resmoren skall producera el till 54 000 hushåll. Det är industrins egna siffror att verken går på 36 procent. Verkligheten visar att vindkraftverk typiskt har en verkningsgrad på 25 procent, alltså betydligt lägre än vad industrin utlovar. Detta skulle vid en beräkning minska antalet försörjda bostäder till 38 000 st. 190 000 ton mindre CO2 utsläpp lovar man. Tittar man lite på detta så kommer siffrorna från resten av Europa.

I Sverige har vi knappt några CO2 utsläpp från elproduktion. Så vi matas med siffror från andra länder som eldar med kol. Väldigt missvisande! Rentav falska uppgifter. Man säger att det är REN energikälla. Smaka på den. Knorren är att man säger att det är en ren energikälla vid drift, den är ren och inte släpper ut någon CO2 då. Det är säkert alldeles sant men inte hela sanningen. Sanningen är att Vindkraft släpper ut en hel massa CO2 under sin tillverkning. Och så bidrar tillverkningen till en massa andra miljöförstöring runt hela globen, det nämns aldrig! Se vattenfall.se där kan man se att av vatten, kärnkraft och vind så släpper vind ut absolut mest CO2/kWh under sin livstid. Känns inte så rent.

När de snurrat klart skall de plockas ner, man får hoppas någon är kvar och tar ansvaret och dessutom har några pengar kvar till det. Tyvärr är det en hel del material som inte går att återvinna, de går inte att använda till något de utgör bara ytterligare miljöfara. Det är svårt att se att vindkraft är det bästa i våra kommuner. Varför ska vi förstöra vår natur för att försörja resten av Europa med el?

Det värde vi såg här när vi flyttade hit var enskildheten, lugnet, friden, naturen, naturljuden. Andra länder som Tyskland har till exempel problem att nyetablera vindkraft just nu så de kastar sig över Sverige och vi här ska offra vår natur, miljö och hälsa när deras egna invånare tillslut säger ifrån! Är det rätt att vi ska betala för att någon annan skall få el?

Görel

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel