Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Har Greta-rörelsen blivit för hotfull?

Annons

På kort tid har Sverige erövrat världen genom en sextonårings framträdande inför hela världen gällande klimatfrågan. Massmedia har inte varit sen med att sätta det starkaste strålkastarljuset på fenomenet Greta Thunberg. Återigen någon som kandiderar till Nobels fredspris på samma sätt som när den då sextonåriga Mala fick priset. Några Jeanne D´Arc-figurer som står i frontlinjen innan de förpassas till att brännas på bålet. Inprogrammeringen är beständig genom århundraden och poppar upp ur det kollektivt omedvetna när vi behöver en röst som vågar gå mot strömmen.

Frågan är om Greta-rörelsen växt sig för stark och blivit hotande? Något är det som skrämmer makten eftersom det kokas förgiftad soppa i kulisserna. Nu skall allt vändas och vridas på. Några offentliga världsledare kallar Greta för ”snorungen som inget vet” och president Putin hävdar ”att hon är styrd och manipulerad.” Allt som Greta gör skall testas om det är trovärdigt och anklagelserna börjar bli för tydliga. Hon tar segelbåten till New York medan besättningen flyger hem, vad kan hon om klimatfrågan ur vetenskapligt perspektiv?

Sådana här härskartekniker är inget nytt under solen utan lika gamla som urfadern Adam. Det gäller att hitta fel för att tysta budbäraren. Att förlägga skulden på 16-åringen så utplånar vi problemet. ”Inga klimatkriser om vi kan hålla nere den stora folkmassan i att tro att allt är under kontroll.” Ändå handlar det massmediala fenomenet om något helt annat än härskarmakt. Greta Thunberg förväntar sig att beslutsfattare i denna värld har så kallad moral. Det vill säga inre spelregler som styr människan att handla efter ett samvete och inte emot det. Moral som är ett motgift till att bli köpt för pengar och maktposition. Moralen att stå för det man säger och inte falla undan för tom retorik utan innehåll. När Greta Thunberg talade i FN talade hon om svek och då menade hon frånvaro av moral och inte om vetenskapliga resultat. Sanningen är enkel och det finns en legitimitet i ungdomars fråga om det finns en framtid, om det finns någon moral och vad som är sanning i det som sker.

Per-Arne Bengtsson

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel