Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Hot mot demokratin

I Sverige har alla medborgare rätt att välja sina politiska representanter. Alla har rätt att bilda egna partier och engagera sig politiskt. En förutsättning för demokrati är att man får tänka fritt och har möjlighet att uttrycka sina tankar och åsikter.

Rätten ska även sträcka sig till våra folkvalda politiker. De ska inte behöva utsättas för hat, hot eller våld kopplat till sitt demokratiska uppdrag. Det torde vara en självklarhet att staten Sverige med både rättskedja och myndigheter slår vakt och står upp för dessa grundläggande värden.

Det finns tyvärr flera uppmärksammade fall där förtroendevalda på olika sätt blivit angripna i sina egna hem: hatiska budskap som klottras på husfasader, föremål som kastas genom fönsterrutor, mordhot i brevlådan och så vidare – listan på olika former av övergrepp som skett genom åren kan dessvärre göras lång.

Om inte alla partier har rätt att verka på samma villkor skapas en obalans där tilltron till demokratin kan skadas allvarligt. Det är därför viktigt att samtliga instanser agerar kraftfullt när det finns aktörer som tror sig ha rätt att tysta meningsmotståndare och politiska konkurrenter. Genom åren har vi sett flera häpnadsväckande exempel på olika former av demokratibrott. Aktiva politiker och valarbetare som döms för valfusk och otillbörligt verkande vid röstning, valstugor som slås sönder eller eldas upp, torgmöten som störs ut och i vissa fall tvingas avbrytas, valaffischer som saboteras och rivs ned. Varje sådant brott är ett slag mot valsystemets fortsatta legitimitet.

Vi ska inte ha ett samhälle där extremister och andra våldsbejakande grupperingar bestämmer vilka politiska partier och politiker som får höras och synas. Demokratin i Sverige mår bättre av mer debatt, mer samtal och fler källor till information.

Vid varje val förstörs också stora mängder valaffischer, en företeelse som tidigare främst var riktat mot Sverigedemokraterna men som numera drabbar även övriga partier. Om vi inte sätter ned foten mot demokratibrotten riskerar vi att hamna i en situation där tilliten till det demokratiska systemet urholkas.

De demokratiska verktygen och institutionerna behöver skyddas. Annars finns det en fara att klyftan mellan folket och etablissemanget vidgas ytterligare.

Magnus Edman (SD), Distriktsordförande Sverigedemokraterna Västmanland

Fredrik Lindahl (SD), Riksdagsledamot i Konstitutionsutskottet

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel