Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Hur jag ska hinna se alla barn i förskolan skrämmer mig

Jag har precis läst artikeln om Annsan Palmborg och problemet med stora barngrupper i Fagersta och jag läste även insändaren om samma problem som uppstått i Norberg från Liane Blom. Jag har jobbat inom förskolan i cirka 12 år. Jag har under de senaste åren sett hur barngrupper blir större än vad som är okej enligt Skolverket. Jag studerar till förskollärare nu och ser fram emot att bli klar och sedan få jobba med alla underbara barn i förskolan. Men det som skrämmer mig är tanken på hur jag ska hinna med att se varje barn, varje dag.

För några år sedan uppmärksammade jag att det fanns ett behov och en ganska stor efterfrågan kring familjedaghem i Norbergs kommun. Jag forskade i denna fråga och kontaktade kommunen och frågade även runt bland föräldrar i kommunen om hur stor efterfrågan det egentligen var. Enligt kommunen så fanns det ett behov, men inget intresse från personer som ville jobba som dagbarnvårdare. Föräldrarna jag pratade med ville inget hellre än att den möjligheten skulle finnas i Norbergs kommun. Jag tog med de uppgifterna tillsammans med ett intresse till kommunen om att jag faktiskt skulle vilja arbeta på det viset. Jag fick avslag direkt på grund av alla krav som behövde uppnås. Eftersom jag var ensam om att vilja starta upp, så var det inte aktuellt. Ett av kraven var att man är minst fem personer som startar upp verksamheter.

Jag hoppas att denna form av verksamhet någon gång startas upp i Norberg för jag tror att det skulle gynna många barn och även kommuner i längden.

Liane skriver även om lokalerna i Fagersta, och direkt faller mina tankar på Lilla Björkås i Norberg. Vad händer med de lokalerna nu? Jag ser stor potential och möjligheter till en bra och lärorik förskolemiljö där. Det är stora, rymliga lokaler, stor gård och nära till skogen.

Jag förstår att det är svårt att hitta utbildad personal, men gör då kommunerna till mer attraktiva arbetskommuner. Erbjud något som gör att utbildade förskollärare vill jobba här. I min årskull är vi cirka 100 studenter på endast Mälardalens högskola som är redo att möta Sveriges förskolor när vi är färdigutbildade. Jag har svårt att se att det inte finns utbildad personal att tillgå. Men är inte Norberg och Fagerstas kommuner attraktiva nog så tror jag att det är en anledning till att man väljer att söka jobb i andra kommuner.

Fler övningsförskolor där vi studenter kan göra vår verksamhetsförlagda utbildning (VFU) tror jag bidrar till att fler söker jobb där. Många blir erbjudna jobb redan innan de är färdiga med studierna.

Anställd barnskötare/förskollärarstudent

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel