Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Hur kan fula ord och könsord tillåtas i tidningen?

Tänk vad det går utför med vårt språkliga uttryckssätt! Jag trodde verkligen inte att en krönikör kunde tillåta sig att uttrycka sig i dylika tillmälen eller har jag möjligen missat att de är upptagna på listan för nyord! Är det inte nog med att vi matas med svordomar och andra olämpliga uttryck på Radio och i TV i snart varje program? Hur ska vi kunna kräva av andra att lära sig "riktig" svenska när det publiceras den här typen av språklig misshandel som tyvärr tenderar att bli vardagsmat. På många sociala medier uppmanas det till att hålla en god ton och vårdat språk i kommentarer och inlägg annars blir man refuserad.  

Det är inte bara vuxna som läser tidningen! Vad ska jag säga till mina barn när de använder "fula ord och könsord" i syfte att verbalt mobba och kränka andra människor? Oavsett vad jag säger kommer svaret bli: "jamen, så står det i tidningen".

Jag missade, om det nu eventuellt fanns, budskapet i inlägget eftersom jag slutade läsa någonstans i mitten på andra stycket av krönikan den 22 maj men det kanske är rätten till det "fria ordet" som är det egentliga budskapet. Det här handlar inte om moral och fördomar från min sida! Det handlar om respekt för vårt vackra ordrika modersmål med dess mångfald av särpräglade dialekter. Det handlar också om respekt för de läsare och den målgrupp som texten är riktad till.  

Vi har pressfrihet och tryckfrihet som vi ska värna om men jag anser ändå att det är en skyldighet att vårda vårt språk! Det fria ordet är ett ansvar att förvalta så att budskap, åsikter och nyheter förmedlas och framförallt når fram på ett tilltalande och värdigt sätt!

Orden är viktiga!  

Direktreplik:

Hej,

Krönikan du invänder mot är en personlig text där vår krönikör med sitt språk och sina uttryck skriver om ett ämne som ligger honom nära. Du skriver att du inte ser poängen med texten och att du inte läst hela krönikan, vilket är synd. I många texter, särskilt i krönikor, blir budskapet tydligt när läsaren tagit del av helheten.

Jag håller med dig om att orden är viktiga, men delar inte bilden av att det går utför med språket. Däremot utvecklas det hela tiden. Svenskan är ett intressant språk ur just det perspektivet - det är enkelt att bygga ut och skapa nya ord.

I nyhetsartiklar använder FP sällan svordomar, utom i de fall när personen som intervjuats har uttryckt sig så i ett citat.

Även svordomar hör språket till, och har så gjort under väldigt lång tid. Trots att alla inte använder dem, och trots att de inte nyttjas i alla sammanhang.

Julia Engström, chefredaktör FP

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel