Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: I kris är barn särskilt utsatta

Det undgår nog inte någon av oss i skuggan av pandemin att trådarna går varma på sociala medier. Några förespråkar skolstängningar – andra inte. En del verkar glömma bort att alla barn och unga inte är tryggare i sina hem, än de är i skolan. Många barn lever i hemförhållanden som inte var så bra redan innan denna kris, till exempel barn som växer upp med missbrukande föräldrar. Det finns också barn som växer upp med våld i sina hem. Många hjälporganisationer larmar nu om att trycket har ökat på dem.

Utöver problematiken som nämns ovan så utsätts barn och unga för minst lika mycket på nätet som vi vuxna. När barn och unga sitter hemma,och ska sköta distansstudier via dator/surfplatta, så finns det också andra kanaler som är öppna. En del vuxna utnyttjar barnens utsatthet. Många unga är oroliga, med rätta, för att deras föräldrar kan bli utan jobb i framtiden. Att någon man tycker om kanske går bort i sjukdomen är också något som upptar mångas tankar.

Många stödorganisationer sluter nu upp mangrant för att möta det ökade behovet. Då ska man komma ihåg att många av dem finansieras genom ideella arbetsinsatser eller av donationer. Verksamheternas finansiering blir sårbar i en ekonomisk kris. Eftersom dessa organisationer också kompletterar socialtjänst, fyller de en viktig funktion. Som liberal välkomnar jag vårt förslag om att 50 miljoner kronor ska förstärka organisationer som arbetar med utsatta barn och unga. Detta förslag kommer att bli ännu viktigare, om det skulle bli så att även grundskolan behöver stängas för ett tag.

Liane Blom (L), ordförande i Liberalerna Norberg

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel