Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Ibland måste man tänka längre än bara sitt närområde, Demokraterna i Norberg!

Liane Blom (L) svarar Demokraterna i Norberg

Det har gått fort för Demokraterna i Norberg (DiN) att ändra ståndpunkt vad gäller mänskliga värderingar. Det tog mindre än nio månader för att göra en helomvändning. Jag hoppas ni minns diskussionen vi hade vid valet om just tiggerifrågan? Då lät det annorlunda än det gör nu. Kan det vara för att ni inte längre har något att vinna på att dölja de värderingar som ni faktiskt har?

Inget parti i Sverige idag vill ha tiggare på gatan. Var har DiN tänkt att tiggarna ska ta vägen när ni förbjuder dem här? De har inget land att återvända till. Skillnaden mellan DiN och L är att vi jobbar uppåt – på nationell nivå – för att lösa problemet. Ett förbud på kommunal nivå kommer inte lösa någonting, bara flytta på problemet. Ska det bli förbud så är det på nationell nivå beslutet ska tas. Ibland måste man tänka längre än bara sitt närområde, annars bedriver man inte en långsiktig politik.

Det var Liberalernas förslag att begära ut brottsregisterutdrag på samtlig personal inom äldreomsorgen. Att vi la ner våra röster på vårt eget förslag har att göra med att det pågår en utredning i ärendet på nationell nivå, och då kan vi avvakta vad den utredningen visar. Det finns i dagsläget inte stöd i lag för att begära ut brottsregisterutdrag inom nämnda sektor. Det kan, i kommande lagstiftning, till och med bli förbjudet.

Likväl som L vill ha ordning och reda, så vill vi också att Norberg ska hålla sig till nuvarande och kommande lagstiftning. Snabba beslut blir inte alltid rätt. Det blir således intressant att följa Fagerstas beslut i samma ärende. Risken är att kommunens beslut får rivas upp. Om utredningen istället leder till lagstiftning där brottsregisterutdrag inom äldreomsorg är tillåtet - så vet nu alla vilket parti som först la förslaget i Norberg.

Vidare sitter DiN i socialutskottet. DiN glömmer dock att nämna att det bland annat var L:s interpellationer som lett fram till att det har skett en utredning om hemtjänstens villkor i Norberg. Det är vi som har stått och debatterat frågan vid flera tillfällen, både i kommunfullmäktige och kommunstyrelsen i just detta ärende. Ni har i dessa frågor varit tysta, trots att det tillhör det ansvarsområde som ert utskott behandlar.

Ni har sedan förra valet kommit med relativt få förslag som är konstruktiva. Det är mer förbud och påbud som är er melodi. Vill man ha ett sådant samhälle, så kan man rösta på er. Vill man hellre rösta på ett parti som både kan lyssna och komma med framåtsyftande förslag – så är vi ett bättre alternativ.

Liane Blom (L)

ordförande i Liberalerna Norberg

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel