Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Ingen samisk flagga i Skinnskatteberg den 6 februari

Sverige har fem nationella minoriteter: Sverigefinnar, samer, romer, tornedalingar och judar. Flera av dem har särskilda högtidsdagar. Samernas nationaldag inträffade den 6 februari. I februari (den 24:e) firas också sverigefinnarnas dag. Den 8 april är internationella romadagen och den 15 juni är det bemärkelsedagen för tornedalingar.

De nationella minoriteterna (utom judarna) har fastställt egna flaggor. Många kommuner uppmärksammar minoriteternas högtidsdagar genom att hissa minoritetens flagga på kommunens officiella flaggstänger dessa dagar. Enligt minoritetslagen är det allmänna skyldigt att främja minoriteterna och deras språk. Ett sätt att göra det är att synliggöra minoriteterna. Länsstyrelsen i Stockholm och Sametinget har i uppdrag att följa hur lagen tillämpas. De har gett ut en handbok för kommuner och regioner om de nationella minoriteternas rättigheter. Som en särskild åtgärd för att främja och synliggöra minoriteterna nämns där flaggning på de nationella minoriteternas högtidsdagar.

Många kommuner (som bekant inte det SD-styrda Sölvesborg) flaggar också med ”regnbågsflaggan” under prideveckan i slutet av sommaren varje år. Det är, liksom när det gäller de nationella minoriteterna ett sätt att visa respekt för HBTQ-personer och deras rättigheter.

Skinnskattebergs kommun anser inte att man behöver synliggöra och visa respekt för de nationella minoriteterna och HBTQ-personer. Endast sverigefinnarna uppmärksammas genom kommunal flaggning. Och skam vore det väl annars i en kommun där praktiskt taget var fjärde invånare har finsk bakgrund.

Beslutet att på det här sättet nedvärdera de andra nationella minoriteterna och HBTQ-personer togs sommaren 2018 av den dåvarande borgerliga kommunledningen med stöd av Sverigedemokraterna. Det nuvarande socialdemokratiska minoritetsstyret har inte lyft ett finger för att ändra på beslutet.

Henry Bäck

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel