Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Jag vill se stora reformer – som när vi Socialdemokrater byggde landet

Jag fick nyligen frågan om inte socialismen har gjort sitt i ett modernt samhälle, och med det behovet av ett parti som Socialdemokraterna. Det är sant att vi i arbetarrörelsen Sverige. Socialdemokraterna har genom åren genomfört stora reformer, ibland med egen majoritet och ibland genom samarbete med andra partier. Jag tänker på betald semester, fria skolmåltider, åtta timmars arbetsdag, anställningsskydd, arbetsmiljölagar, sjukförsäkring och mycket mera.

Problemet är att många människor inte ser, att allt vi har kan tas ifrån oss lika fort. Vi såg en massiv nedmontering av välfärden när alliansen styrde Sverige med egen majoritet mellan 2006-2010. Den samlade högern, inklusive SD, lägger nu förslag som är långt ifrån gynnsamma för arbetarklassen. Borgarna vill sänka skatterna ännu mer, på bekostnad av sjukvården, lärarna, arbetslöshetsförsäkringen, sjukförsäkringen, genom att försämra skyddsombudens roll och reformera lagen om anställningsskydd till det sämre.

Men vad vill då vi, Socialdemokraterna, som idag på regeringsnivå har ett avtal med andra partier? Ett avtal som innehåller en hel del bra politik, men också förödande för välfärd och arbetarklassens intressen. Vad hjälper sänkt arbetsgivaravgift oss? Vad hjälper slopad värnskatt oss? Hur kan vi gynnas av fria marknadshyror? Vad jag vill se är stora reformer, som när vi Socialdemokrater byggde landet under 1900-talet:

►Fri tandvård för alla.

► En sjätte semestervecka (som borgarna tog bort på 90-talet).

► En tryggare sjukförsäkring.

► Mer pengar till kommunerna för att trygga skolorna.

► Prioritering av arbetsmiljöfrågan, med skärpta straff och sanktioner när arbetsköparna inte följer arbetsmiljölagen. En löntagares hälsa skall aldrig ställas mot företagets jakt på vinst .

► Införande av arbetstidsförkortning i lag.

Jag drömmer om stora breda reformer som gynnar samhället och alla som lever i det, oavsett inkomst och bakgrund. Men det är dyrt, tänker ni. Hur ska man finansiera det?

För mig är svaret enkelt. Slopa ett par av jobbskatteavdrag, sänk ROT- och RUT-avdragen, inför bankskatt, fastighetsskatt, förmögenhetsskatt och återinför värnskatten. Det finns massor av möjligheter att omfördela resurser för att bygga samhället. Tänk på vad vi då skulle kunna göra med pensionerna!

Låt oss som är i arbete betala lite mer för alla andra. Så bygger vi ett starkt samhälle, där alla gynnas och där alla har samma möjligheter, rättigheter och skyldigheter. För mig är det väldigt sossigt, vi har gjort det förut, och vi kan göra det igen!

Låt valet 2022 handla om ett starkt samhälle för alla, kanske med en extra semestervecka. Ställ det mot att återinföra en beskattning på de rikaste, och att vi som är i arbete skjuter till lite extra. Ja, jag anser att demokratisk socialism fortfarande behövs i ett modernt samhälle.

Jimmy Fredriksson (S), ordförande för Norbergs Arbetarekommun och förtroendevald IF Metallare

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel