Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Klimatpolitiken är ännu ett kraftfullt slag i luften

Coronakrisen tycks inte påverka svensk klimatpolitik som till del bygger på att ersätta fossila bränslen med biobränslen. SAS har nu beviljats fem miljarder kronor, vilket Per Bodlund stolt påpekar är förknippat med ”skarpa” miljökrav innebärande en ökad andel biobränsle i flygplanstankarna.

Sedan 1980-talet har i omgångar hävdats att vi bara har 10 år på oss att rädda miljön. Ännu fortsätter utsläppen att öka globalt. Biobränsle är dock ingen kortsiktig lösning då skogsbränsle sett över några årtionden ger samma utsläpp som fossila bränslen. Vid förbränning kommer det kol som träden tagit upp direkt ut i atmosfären som koldioxid. Avverkad mark avger koldioxid åren efter avverkning och först efter 50-100 år har ny växtlighet kompenserat större delen av de initiala utsläppen.

Orsaken till Sveriges miljöpolitiska kullerbytta är att bioenergiutsläpp inte räknas. Utsläpp är utsläpp och det finns inga rena utsläpp. Naturvårdsverket anger att förbränning av biomassa ger noll koldioxidutsläpp, men vid förfrågan anger de dock att det är ”klimatneutralt” över en längre tid och denna längre tid preciserar de till 50-100 år.

Professor Moomaw företrädare för FNs klimatpanel IPCC anger att bränslen från skogen inte är klimatneutrala och att energin inte kan betraktas som förnybar. 2018 riktade också 796 forskare ett brev till EU i vilket de avlivar myten om skogsbränslen som klimatneutrala. Om Sverige skulle redovisade utsläppen explicit från bioenergi skulle låtsaspolitiken avslöjas och Isabella Lövin skulle gå till historien som den miljöminister som ökat utsläppen mest. Det finns dock enkla lösningar på omställning utan bioenergi. Ökad elektrifiering är ett alternativ som emellertid kräver en driftssäker energiförsörjning. Vi har i Sverige driftsäkra kärnkraftverk som i stället för de av regeringen föreslagna nedläggningarna borde upprustas och kompletteras med nya modern teknik. På så sätt kan Sveriges energiförsörjningen tryggas och klimatavtrycken minskas.

Olle

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel