Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Kommer vi aldrig att kunna minska vargstammen i länet?

Jag måste börja med att fråga Liane Blom (L) om hon driver Liberalernas synpunkter eller om hon utnyttjar stolen i Viltförvaltningsdelegationen (VFD) i eget intresse.

I diagrammet ser man ökningen av antalet revir i Västmanland. Jag anser att det är en katastrof. Vi har nu sju revir och fler på gång. Man bestämde för ett antal år sedan att nivån skulle vara 170 vargar i landet. Efter midsommar 2021 kommer stammen att vara över 400 djur. Den totala licensen för 2021 är 24 vargar fördelat på tolv i Gävleborgs län, sex i Värmland och sex vargar fördelat mellan Västmanland och Örebro. Denna tilldelning kommer att vara lägre än valpningen i Västmanland 2021, så vargstammen kommer att öka ännu mer.

Liane, är det sant att VFD också fått frågan från miljöministern tillsammans med flera län om inplantering av finska vargar, för att förbättra generna på befintlig stam? Om det nu skulle vara så illa betyder det att vi aldrig kommer att kunna minska stammen i länet. Vi kommer att få höra att det finns finskt blod i reviren.

Kan du berätta för oss i norra länet vad VFD har gjort under 2020, för att förbättra livskvaliteten för oss som bor på landet?

Jag tycker att VFD inte alls gör sitt jobb eftersom ni inte lyckats få till en förvaltningsplan för varg i vårat lä på tio år.

Stig Olov Jansson, Hedkärra

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel