Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Kommunallagen är till för allas bästa och vi bör följa den

Oavsett goda avsikter med 15 miljoners underskott inom socialnämnden måste Fagersta Kommun följa lagar och den egna policyn man har beslutat om, just för att det är viktigt att det är ordning och reda i ekonomin.

Vad gäller argumentet att det vore tragiskt att behöva prioritera inom en nämnd, så behöver man acceptera att det alltid är nödvändigt att prioritera när man styr. Orsaken till att politiker har lagar och riktlinjer att förhålla sig til,l är för att det ska hjälpa dem att styra på ett sätt som håller i längden och inte bara i nuet. Det är förståeligt att det känns bra att ge mer och mer, men budgetarbetet är en lång och gedigen process och faktiskt är det också så att när man prioriterar och väger alternativ mot varandra, så blir man också mer kreativ och finner bra eller till och med bättre (kanske även mer ekonomiska) vägar att nå målen. Om ledarskapet stimulerar till detta. Och som sista utväg om något extraordinärt har hänt som gör att kostnaderna blir högre än väntat, kan kommunstyrelsen be om extra anslag av Kommunfullmäktige.

Pwc påpekar tydligt i granskningsrapporten att Fagersta Kommunstyrelses uppsiktsplikt ”inte är helt lag- och ändamålsenlig” och att ”styrelsen trots regelbunden insyn i socialnämndens ekonomiska utveckling förhållit sig passiv och inte vidtagit åtgärder trots ett växande underskott”.

Det är kommunstyrelsens, och ytterst kommunstyrelsens ordförandes ansvar att ta initiativ till att detta följs. Kommunstyrelsen ska inte besluta om ny budget för socialnämnden, för det har de inte befogenhet att göra. För det andra är det heller inte sunt att man tillåter en nämnd gå med ett stort underskott med argumentet att en annan nämnd går med överskott. Det förutsätter ju då att någon eller några av de andra nämnderna inte får använda hela sin budget. Om det blir stora över- eller underskott behöver man följa upp om målen för verksamheterna har uppfyllts (inte bara de ekonomiska). Det står tydligt uttryckt i bland annat ekonomipolicyn som Fagersta kommuns politiker beslutade om så sent som 2017. Lagar är till för att rätta in människan i bra beteenden för allas bästa. Det är därför vi behöver följa dem.

Pia Boiardt, Revisor Fagersta Kommun

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel