Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Kvaliteten på maten i Fagersta kommuns verksamheter är väldigt ojämn

Maten inom Fagersta kommuns verksamheter diskuteras väldigt mycket just nu. Det skulle bli så mycket bättre kvalitet på maten när nya köket stod klart för x-antal miljoner kronor. Det blev större lokaler och bättre utrustning, så det är en stor fördel. Men trots att det är samma personal som flyttade med till nya köket men hur ska maten kunna bli bättre när det är något som brister?

Jag förstår att det är svårt att rekrytera kockar/måltidspersonal till storhushåll, men det kanske finns kortare utbildningar för personal inom området som skulle kunna vidareutvecklas. De skulle kunna få lära sig mer om specialkost, näringsämnen och portionsstorlek. Jag vet att personalen gör sitt bästa utifrån de kunskaper och resurser de har, så inget ont om centralkökets personal.

Vissa dagar är maten helt suverän. De boende äter med god aptit och ber om påfyllning. Då är det roligt som personal att servera maten. Vissa dagar är den under all kritik. Små hårda potatisar, hårda köttfärsbiffar och blaskig sås. Vissa torsdagar/kvällar så ser soppan ut som bara buljong, grönsaker och några få köttbitar.

Personalen på verksamheterna ska beställa ”kantinmat” och se över matsedeln 1-2 veckor framåt. De ska fråga vårdtagarna om de vill ha, ris eller kokt potatis till sin korv stroganoff, potatisgratäng till sin fläskfilé eller vad det nu står på matsedeln, och beställa. Hinner inte personalen med beställningen så blir de utan ris, potatisgratäng eller potatis. Det har hänt några enstaka gånger som jag vet men verksamheterna är många i kommunen. Ett förslag kan vara att om det inte har kommit in någon beställning till centralköket så skicka det som står på matsedeln så att de boende inte blir utan tillbehör. Maten kostar så pass mycket varje månad.

Det kan också vara stor skillnad på portionsstorlekarna. En avdelning kan få fem små potatisar till två personer. En annan avdelning i samma hus kan få 10-12 potatisar till två personer. Vissa dagar är det hur mycket mat som helst och vissa dagar är det precis uträknat. Så vissa dagar är det väldigt mycket mat som kastas. Oftast är det råkosten, för den är väldigt generöst tilltagen.

Det är väldigt olika från verksamhet till verksamhet vilken dryck som ingår i lunch/kvällsmat. Hos vissa ingår lättöl eller Loka utöver mjölk och måltidsdryck. På en annan får de betala fem kronor extra för kolsyrad dryck till lunchen. På andra verksamheter erbjuder man mjölk, gurk/citronvatten eller måltidsdryck som lingondricka och inget annat. Det skulle vara intressant att se vad som ska ingå i kostnaden för maten varje månad.

En funderande "kökspiga"

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel