Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Låt Västmanland blomma och växa genom företagande

I nyhetstorkans tider slår Fagersta Posten den 19 juli upp med stor rubrik ” Läslistan: 25 rikaste i norra Västmanland. Artikeln ger summariska förklaringar till framgångarna och mindre av mödan med eget företagande.

Intressant är i dessa dagar, då integration är ett flitigt debatterat ämne som väcker mångas känslor och där populism och rasism för sina unkna värderingar till torgs, att föra fram kunskapen om att invandrare har under alla epoker sedan medeltiden, i alla delar av landet och inom alla samhällsområden haft stor betydelse för Sveriges utveckling.

I boken ”Garpar, gipskatter och svartskallar: Invandrarna som byggde Sverige berättar Anders Johnson, den liberala skriftställaren, om handelsmän från tyska Hansan, smeder från Vallonien, brittiska ingenjörer och många andra invandrare som har gjort viktiga insatser i Sverige och byggt upp företag som Bonniers och Gleerups, Cloetta och Marabou, Expressen och Göteborgs-Posten, Felix och Findus, Höganäs och Perstorp samt Handelsbanken och Sparbanken.

Denna rikt illustrerade bok lyfter fram och levandegör en många gånger försummad del av Sveriges historia och när jag läser den intressanta krönikan av Gustav Ericsson i samma tidning – ”I Västmanland finns ju mycket att se” inser jag möjligheterna som han påpekar med att marknadsföra vårt län i alla dess sagolikt intressanta och vackra delar. Besöksmål som lätt med lösningsfokus kan utvecklas till nyskapande av företag. Där det finns en vilja finns det lösningar!

Ann Heberlein har lyft fram ” De låga förväntningarnas rasism” – En intressant tanke! Kanske är vägen till integration att öka kunskaperna om invandrarnas betydelse i företagande historiskt i Sverige och därmed visa på möjligheterna för framtiden. Vårt vackra län kan erbjuda upplevelseberikande attraktioner året runt.

Liberalerna vill göra det enklare för dig att starta och driva ditt eget företag. Det är när företag växer och idéer förverkligas som jobb skapas. Det är så vi kan finansiera vår gemensamma välfärd.

Fortsatt fin sommar önskas länets turistchefer och alla nytänkande kreativa läsare! Låt Västmanland blomma och växa genom företagande! Tillsammans kan vi!

Anita Lilja-Stenholm (L)

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel