Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Livskvalitet är att drömma för högt för anställda inom äldrevården

Jag älskar mitt jobb, jag lovar. Att ta hand om våra äldre gör mig glad och varm i hjärtat. Jag älskar när jag hinner göra det där lilla extra för någon, när något litet betyder något stort för mottagaren. Jag älskar att gå hem med vetskapen att jag har gjort skillnad för någon. Jag älskar variationen, att en dag inte är den andra lik. Jag älskar dessa gamla människor som man kommer så nära genom all tid man spenderar tillsammans. Ja, jag älskar mitt jobb. Men varje dag funderar jag om jag måste söka något annat. Varje vecka är jag ute på platsbanken.

Alla ska ha heltid, men bemanningen ökar inte. Den ska spegla verksamhetens behov, verksamheten har inte behov av "det lilla extra". Vi har hela tiden press på vad vi ska hinna, hur vi ska ställa upp för verksamheten och press från anhöriga och från ledningen. Vi får väldigt lite uppmuntran och positiv feedback. Vi räcker inte till, vi orkar inte, vi hinner inte. Men vi vill så himla mycket. Denna stress att jaga timmar för att få ihop tid, den tär, det pusslas tills allt vad fritid är, är ett hån. "Här får du livstid" är skrämmande nära verkligheten, för livskvalitet är att drömma för högt.

Någon har kommit fram till att vi ska jobba varannan helg. Tar vi semester en helg så ska vi "jobba igen den" en annan helg. Inom vilken annan verksamhet får man inte ta semester utan att bli straffad? Om en som jobbar kontorstider tar semester torsdag-fredag kommer hen ut och jobbar helgen? Någon har kommit fram till att man inte bör jobba längre än åtta timmar på en dag. Absolut, jag håller med. Men någon som jobbar heltid ska inte behöva jobba bara fyra-fem timmar på en dag. Hur ska vi då få ihop våran tid?

Fagersta kommun har problem att rekrytera personal till både vård och omsorg och förskola, och det är inte många som stannar kvar. Har någon där uppe på kommunhuset funderat på varför det är så? Jag har en ångestklump i magen över framtiden för äldrevården, om man ens orkar stanna kvar. Så god jul och gott nytt år Fagersta kommun. Vi fick i alla fall två chefer. Vet inte om det hjälpte oss "på golvet" i det stora hela. Men härligt om budgeten ser bra ut.

Askungen

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel