
NVK tog den 1 november bort sin ingenjör i beredskap (gatuingenjör eller fastighetsingenjör) som under icke ordinarie arbetstid lett NVK:s verksamhet. Sedan före NVK:s bildande för över 15 år sedan fanns motsvarande funktion inom tekniska kontoret. NVK:s ingenjörer i beredskap är kunniga och har enligt min uppfattning skött uppdraget på ett mycket bra sätt. Nu väljer NVK att istället köpa vissa av dessa tjänster externt under icke ordinarie arbetstid.
Enligt Fagersta Nyheter är Fagersta kommun nu på gång att inrätta en chefsberedskap (tjänsteman i beredskap, TiB) inom huvudsakligen de områden kommunen överlåtit till NVK att svara för. Enligt Fagersta Nyheter har kommunstyrelsens arbetsutskott nu lagt ett sådant förslag och motiverat detta med ”En ständig tillgänglig TiB är en viktig förutsättning för att kommunen ska kunna agera snabbt och effektivt i det akuta skedet vid en samhällsstörning, allvarlig händelse, kris eller extraordinär händelse.”
Exempel på frågor som TiB ska ta hand om är:
► Bränder och skador på kommunens byggnader
► Längre avbrott på el och vatten
► Olyckor där kommunens personal är drabbad
► Våld och hot mot kommunens personal och förtroendevalda
► Allvarliga händelser som påverkar kommunens infrastruktur
Vet inte den ena handen vad den andra gör eller ska göra? Eller anser kommunen att dessa frågor hanteras bättre av andra än de som har utbildning för ändamålet och har svarat för merparten av de uppräknade frågorna (utöver en del andra såsom snöröjning och halkbekämpning) under lång tid, samtidigt som de gör det i sin dagliga gärning eller vet vem av deras kollegor som kan området bäst?
Harold Nilsson