Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Moderaternas förslag blir ett dråpslag mot folkhälsan

Rasmus från moderaterna och jag har ju helt olika syn på vad alkoholförsäljning i butik skulle kunna innebära så jag tänker att detta blir mitt avslutande inlägg i debatten.

Visst har det gjorts enklare att köpa alkohol de senaste åren och ändå har en viss minskning av konsumtionen skett. Men att därför avvisa erfarenheter från de senaste 40 åren, då ett antal stora förändringar skedde. Mellanöl som kom in på 60-talet och försvann 10 år senare från livsmedelsbutiker, ökade respektive minskade konsumtion och skador, stängt systembolag på lördagar och åter öppet på 80-talet, samma effekt som nyss nämnts.

Hur kan man bortse från effekterna av detta bara för att de hände för mellan 30-40 år sedan. Vi människor har knappast förändrats så på den tiden att tillgängligheten inte skulle ha någon större betydelse. Sen ska man komma ihåg att åtta procents minskning innebär ändå en avsevärt högre konsumtion än innan EU-inträdet och vågen av liberaliseringar inleddes.

Åtta procent i ren alkohol mätt är inte mycket. Till bilden hör och det är ju positivt att det är yngre som skjutit upp alkoholdebuten och minskat konsumtionen, men äldre och särskilt äldre kvinnor har ökat sin konsumtion.

Den kran som moderaterna vill öppna omfattar som dom säger bara alkohol upp till 20 procent som skulle säljas i livsmedelsbutiker. Man ska veta att merparten av dagens alkohol som konsumeras är just dessa drycker. I samma andetag säger man att systembolaget ska vara kvar. Knappast någon större vits med ett systembolag om det mesta som efterfrågas redan finns utanför systembolaget.

Redan idag har EU ifrågasatt vårt systemmonopol och alla tidigare gjorda utredningar visar att går moderaternas förslag igenom så kommer även systembolaget att ryka med.

Utifrån detta och tidigare inlägg kan jag inte komma fram till någon annan slutsats att moderaternas förslag i alkoholfrågan blir ett dråpslag mot folkhälsan där alkoholen redan är en av de största riskfaktorerna.

Bosse Axelsson

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel