Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Möjligheternas land för alla barn

Den senaste tidens rapporter i media om övergrepp på barn visar att vuxenvärlden måste agera med full kraft när barn och unga utsätts för våld och sexuella övergrepp. Antalet barn som ringer Bris har ökat kraftigt de senaste åren liksom samtalen till Nationella kompetensteamet mot hedersvåld. Ecpat har nyligen publicerat sin årliga rapport ”I början var det läskigt men nu är det vardag”. Det är en rapport om yngre barn med egenproducerat material. I den rapporten finns mycket kunskap att hämta för oss vuxna som underlättar i samtalen med barn och unga.

Liberalerna kräver nu en nationell strategi för att stoppa våld mot barn. Inget våldsutsatt barn skall uppleva en passiv vuxenvärld. Det skall finnas mobila stödteam och riktade insatser för barn i riskzon. Socialtjänsten skall obligatoriskt polisanmäla brott mot barn. Begränsa umgängesrätten vid våld. Den förälder som mördar en annan förälder skall nekas vårdnaden.

Det krävs tidigare och tydligare insatser då unga drabbas av rån, misshandel och sexualbrott. Inför jourdomstolar där unga är inblandade för snabbare rättslig hantering. Underlätta för unga att lämna kriminella och extremistiska miljöer.

Varje sommar försvinner barn och unga för att giftas bort mot deras vilja. Det måste inrättas ett center för försvunna och bortförda barn för att samordna nationella insatser. Inför möjlighet att utfärda reseförbud och att beslagta pass vid risk för barn- och tvångsäktenskap.

Anita Lilja-Stenholm (L)

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel