Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: När lejonet äter musen

Vi är en liten förening som med hjälp av ideellt arbete vill rädda gamla gruvfogdebostaden i Kärrgruvan. Huset är byggt på 1750-talet och är en symbol för en lång tradition av järnhantering. En knutpunkt mellan Polhemshjulet, Svinryggens gruvhålor och platsen för landets första järnväg. Dessutom var huset Ferdinand Bobergs barndomshem. Han som betraktas som Sveriges främste arkitekt genom tiderna. Huset har varit obeboeligt de senaste 20 åren och har under lång tid förfallit och är nu utdömt som bostad. Vatten och avlopp har varit avstängt under denna tid och några sopor har inte heller producerats.

Vad vi nu står inför är att vi måste betala fasta avgifter för vatten och avlopp till NVK och till Vafab för sopor som inte finns. Beloppen är 8 200 kronor till NVK och 3 500 kronor till Vafab. Vi betalar utan att få något tillbaka. Vi betalar för att vi äger en fastighetsbeteckning som finns på papper. Vid våra kontakter får vi höra att ”regler är regler och regler skall följas, punkt slut”. Så säger byråkraternas Gud.

Det är en avhumanisering när samhället inte kan ge den ideella sektorn plats, främst på kulturområdet

Det normala är att man köper och får tillbaka en tjänst eller en vara. Inte ensidigt som avgifter för att betala byråkratin. Det svider att människors idealitet och engagemang skall ätas upp på detta sätt. Det är en avhumanisering när samhället inte kan ge den ideella sektorn plats, främst på kulturområdet. Att med medlemsavgifter på 100 kronor betala fasta avgifter blir något orimligt. Regler skall skydda livet men när det slår över i betongsocialism blir det så absurt att det blir hopplöst att bidra till samhället med ideellt arbete. Reglerna dödar engagemanget.

Vår ambition med huset är att skapa ett museum som kan berätta om det ursprung vi har till det moderna samhället. Här har vi unika värden som kan lyftas fram för att ge kommande generationer en förståelse för samhällets grunder och vilket hårt arbete som ligger nedlagt. Rotlösa generationer är en samhällsfara. Det behövs ingen större intelligens för att förstå vart det leder om det inte finns insikter om våra kulturella rötter.

Det räcker att öppna ögonen och se vad som händer när unga människor inte känner sig behövda som en länk i en historisk kedja. Deras kreativitet blir till destruktivitet. Rimligt vore att göra undantag från ”regeln är regler och skall alltid gälla”. Bättre vore om lejonet kunde låta musen passera utan åtgärd och tro mig: kultur är lika viktigt som skidåkning för att bli en hel människa och det gäller även i Norberg.

Per-Arne Bengtsson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel