Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Näthatet får inte normaliseras

Det här får inte vara det nya ”normala”. Jag läser ord och omdömen om mig själv i minst sagt skumma trådar, forum och meddelanden, där jag i vissas ögon är en idiot, en slätstruken figur, en diktator, myglare, lögnhals, maktmissbrukare, tomte, kräk, kriminell bedragare och långt värre saker än så. Med könsepitet om mig som person avlöser den ena konspirationsteorin efter den andra varandra och människorna bakom skärmarna verkar tävla i vem som kan låta mest hatande, ivrigt hetsade av sig själva och av inläggsförfattare som avsiktligt trissar upp stämningen utifrån en annan verklighetsbeskrivning.

Det är kanske inte så många namn bakom de här orden, men gränsen för vad som är okej har på bara några år flyttats långt fram, med grövre språk och högre grad av ilska och aggressivitet. Åsiktsmaskiner förmedlar den nya sanningen och det är enkelt att ge tummen upp eller klicka på arga gubben och svepas med i det som för bara en kort tid sedan inte var okej.

Den här utvecklingen går bara snabbare och snabbare, hatet på nätet normaliseras allt mer och letar sig ut från den digitala till den riktiga världen där hatet och hoten kryper närmare. Det är riktigt läskigt när man försöker föreställa sig vad som kan ske när gränserna för det acceptabla flyttas ännu mer.

Då ska jag lägga till att jag inte på något sätt kan räkna mig till de som får och har fått ta emot det allra värsta och mesta av näthatet. Någonstans måste det ta stopp. Det duger inte att inte säga ifrån och tyst titta på.

Våga ta ställning, markera och säg ifrån! Säg #nejtillnäthat

Marino Wallsten (S)

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel