Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Nedläggningen av flygplatsen kan försvåra organtransporter

Denise Norström (S), regionstyrelsens ordförande, blev den 11 januari intervjuad av P4 Västmanland. Då nämnde hon bland annat att hon är och varit orolig för vad konsekvensen av vad en nedläggning av flygplatsen skulle innebära för regionenen. Särskilt gällde det organtransporter. Det är bra att hon nu redovisar den inställningen så tydligt. Så har inte varit fallet tidigare. När jag lyfte frågan om Västerås flygplats nedläggning i juni 2020 var svaret från Norström att påverkan för organtransporter var begränsad. Om det – inte ett ord i intervjun.

Den 15 december lades rapporten fram som beskriver de negativa konsekvenserna av en nedläggning av flygplatsen. Det är risk för att thoraxorgan inte kan omhändertas, ökad risk för resursbrist avseende ambulanstransporter, inget alternativ då regionens helikopterplatta inte kan användas på grund av dåligt väder samt att regionens sårbarhet vid krig och kriser ökar. Att rapporten över huvud taget gjordes berodde på vårt initiativ den 9 september då socialdemokraterna blev tvungna att kompromissa. Vi lyfte än en gång behovet, nu med stöd av rapporten, att lyfta flygplatsfrågan med staden. Regionens styre avvisade än en gång förslaget. Förslaget blev istället att ge Regiondirektören uppdraget att utreda fråga och ta fram förslag på åtgärder med anledning av de negativa konsekvenserna. Rapporten ska vara klar i början av april. Eftersom rapportens innehåll kunde ha stor betydelse inför folkomröstningen den 21 mars så drev vi frågan att den skulle vara klar i början av mars. Än en gång avvisade Socialdemokraterna förslaget. Denna gång genom att Denise Norström utnyttjade sin utslagsröst i regionstyrelsen. Om det - inte ett ord i intervjun.

Vi kommer från moderaterna att fortsätta att förse P4 Västmanland med goda förslag på programpunkter. Men ni får nog snabba på lite med rapporteringen och inte vänta med programinslagen en månad efter det att vi behandlat frågan.

Tomas Högström (M)

Regionråd i opposition

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel