Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Nödrop ifrån Norberg

Jag får ett meddelande på Messenger. Kan du hjälpa mig? Det är en av mina tidigare elever. En elev som jag följt nära under tre års tid. År som präglats av ovisshet och sömnsvårigheter. Krånglig byråkrati som är svår att förstå även om du har svenska som modersmål. Trots detta har han kämpat på. Han fick till och med stipendium av Lions i Norberg.

Migrationsverket har anklagat honom för att ljuga om sin ålder, eftersom han bedyrat att han är född i början av juni. Åldersbestämningen visade att han kanske är född i mars. Vi pratar alltså om några veckor och trots att viss forskning tyder på att just åldersbestämning på män i 18-årsåldern inte är tillförlitliga, så beaktas inte detta av migrationsverket. Javid anklagas för att vara lögnare och ska således utvisas.

Själv har jag suttit i telefon till migrationsverket från Västerås till Norberg, alltså mer än 40 min, ”med inga samtal före” och sedan ”tryck 3, 7, 5 och avsluta med fyrkant”, och i slutändan inte fått mitt ärende utfört för ingen på migrationsverket kunnat svara på frågor som uppstått i och med den tillfälliga gymnasielagen.

Ni partier som drev igenom den här lagen: Det skulle inte bli en förlängd utvisningstid, sa ni, men det har det ju i själva verket blivit? Vad gör ni för de unga ensamkommande under den tillfälliga gymnasielagen?

Jag vädjar nu till alla som läser denna insändare – har någon ett jobb till min elev? Javid måste få ett tillsvidarejobb annars utvisas han. Jag kan intyga att han är punktlig, pratar god svenska och är arbetsvillig. Jag håller på att förlora min ”son” rent känslomässigt. Googla mitt namn så hittar ni kontaktuppgifter till mig, så förmedlar jag vidare.

Liane Blom

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel