Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Norbergs-Demokraterna ser ljus i tunneln

Demokraterna har rört om med sleven i den politiska grytan i mer än två år vilket har mötts av uppskattning från våra väljare, men också irritation och ilska från de makthavare som inte klarar av att vi riktar ljuset på deras förvaltningar. De skulle må bra av att man kryddade dem med lite ödmjukhet, kreativitet och kompetenshöjande kryddor.

I Norberg betalar vi idag 33,54 kr av varje hundralapp vi tjänar i kommunalskatt. Det är den högsta skattesatsen i Västmanland och den bidrar till viss del att skrämma bort folk från att bosätta sig i vår vackra ort. En hög skattesats kanske man kan tåla om det inte vore så att vi samtidigt, i Fokus ”Bäst att Bo” ranking (2018) placerades på 260:e plats av landets 291 kommuner.

Det är en dröm att vi politiker gemensamt kunde förbättra den samhällsservice som kommunen ansvarar för och göra den attraktiv och intressant för alla – både de som tar emot den men också för dem som medverkar till att leverera den. Resultatet bli en bra och utvecklande skola för våra barn, en stimulerande, livsbejakande och trygg äldreomsorg för de gamla och en attraktiv kommun för unga barnfamiljer som väljer att bo på landsbygden.

För att uppnå våra mål måste vi vara överens om och definiera de övergripande och strukturella problem som håller oss kvar på botten av rankinglistorna.

För Demokraterna har kommunens förmåga att leda och styra verksamheterna på ett verkningsfullt sätt, där effektivitet med en optimal ekonomiskt förnuft alltid varit prioriterad. Det var det vi gick till val på. Vi har samtidigt lyft fram hur viktigt det är att kommunen har aktiva kvalitetssystem som säkrar och utvecklar verksamheterna. Demokraterna har envist och ibland på ett burdust sätt kritiserat både politiker och tjänstemän för att man inte gjort tillräckligt i frågor om rättssäkerhet, god kvalitet i skolan och omsorgen. Vi har också kritiserats för det.

Vi kan nu skönja ett ljus i tunneln. Den senaste månaden har Demokraternas ledamöter i sociala utskottet fört en konstruktiv dialog med ordförande Eva Hölke och socialdemokraterna. Det har medverkat till att vända ett tidigare ömsesidigt misstroende mellan politiker till ett genuint och ärligt samarbete för kommunens bästa. Vi är i stort sett överens om vad som krävs för att ärligt kunna säga att vi är en bra och attraktiv arbetsgivare inom exempelvis hemtjänsten. Vi är också överens om att för att nå dit krävs det att vi ställer högre och tydligare krav på kompetens och ledarskapsförmåga på våra tjänstemän och chefer vad det gäller ledning och styrning.

Centern och Liberalerna kan i brist på annat, fortsätta att kritisera Demokraterna för de åsikter vi har i olika frågor. Det politiska arbetet förs inte alltid i talarstolen, för att lyckas krävs en förmåga att välja sina strider. Vad gäller hemtjänsten så anser vi att det är viktigare att få jobbet gjort än att skryta över vem som lagt mest interpellationer i frågan.

Christer Filipsson

Stefan Holm

Demokraterna i Norberg

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel