Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Norrbygården är bästa platsen för ett äldreboende

Artikel 16 av 17
Nya äldreboendet i Fagersta
Visa alla artiklar

Harold Nilsson anser sig veta bäst och sågar ner den förprojektering som genomförts av en extern aktör, och snöar än en gång in på detaljer utan att ta hänsyn till helheten. Vi har beslutat om att bygga ett nytt äldreboende och när vi nu befinner oss i ett läge där ett äldreboende i Uggelbo inte är aktuellt – så utgör Norrbygården och den plats den står på, bästa möjliga väg ur ett kostnadsperspektiv såväl som tidsmässigt att få ett äldreboende på plats. Det väger tungt. Fagersta kommun behöver det – lika mycket nu som när vi beslutade om det för ett par år sedan.

Beslutet i kommunfullmäktige handlar inte om att avgöra den slutliga utformningen av själva boendet, utan vi är här för att besluta om köp av själva fastigheten. Vi har utrett möjligheterna omvandla byggnaderna till ett äldreboende med minst 40 lägenheter, vi vet att grundläggande fastighetstekniska förutsättningar finns och bedömningen är att fastigheten som sådan kan inrymma 44-55 lägenheter.

Fagersta kommun hade under 2016 diskussioner med dåvarande ägare till Norrbygården om att köpa fastigheten. Angivet pris var då 45,0 miljoner kronor. Vi började titta på det, men processen slutfördes inte då fastigheten såldes till en annan köpare. Förslaget här är att köpa fastigheten för 15,5 miljoner kronor. Vi har genom föreslagen försäljning av Brukskontor ett frigjort investeringskapital som möjliggör det här förvärvet av Norrbygården utan att behöva tillföra nytt investeringskapital.

Den planerade försäljningen av Brukskontoret frigör minst 70 miljoner kronor i investeringsmedel, som med fördel kan förstärka ett äldreboende. Vi kommer inom kort ta ställning till om vi ska bygga om fastigheten, bygga ut fastigheten eller – om vi ser att det är mest kostnadseffektivt – bygga en helt ny fastighet.

Vi har inte råd med att det här drar ut på tiden. Alla andra alternativ till detta skulle innefatta ett ”börja om från början” med allt vad det innebär i exempelvis projektering, detaljplanehantering, markanalyser, möjliga överklaganden och förseningar. Det måste också vägas in. Varje omsorgsplats kommunen inte kan leverera inom utsatt tid medför stora viten och människor som hamnar i kläm. Det vill vi inte vara med om. Man ska få åldras med värdighet.

Marino Wallsten (S), kommunalråd

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel