Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Nu behövs fackligt arbete på lokal nivå – mer än någonsin

Vi läser den ena insändaren efter den andra om bristande arbetsmiljö inom bland annat omsorg. Det jag tycker glöms bort är att nu behövs fackligt arbete på lokal nivå mer än någonsin. Det är lätt att hänvisa till förhandlingar på central nivå, men då får man inte glömma bort att för att det ska göra någon skillnad för individen – så behöver arbetet fortgå parallellt på lokal nivå. Möjligen är detta ännu viktigare när kommunen är arbetsgivare, eftersom verksamheten där spretar åt olika håll, ofta med olika kollektivavtal.

Fler behöver engagera sig fackligt. Fler behöver bli skyddsombud. Sverige har en rad olika lagar som reglerar arbetstid och arbetsmiljö. Vi har också kollektivavtal för enskilda branscher. Det betyder att det finns regler att följa – även för kommunerna. Problemet idag är att många vill att ”någon annan” ska engagera sig. Facket är medlemmarna. Då måste också vi som medlemmar ta ansvaret och våga väljas till de förtroendeposter som finns. Det finns en urkraft i bra fackligt arbete. Vinnarna på det är både arbetstagare och arbetsgivare.

Liane Blom, lokalombud och skyddsombud inom Lärarnas Riksförbund, Västerås Folkhögskola

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel