Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Nu måste spaden i marken i Skinnskatteberg

Om Skinnskatteberg ska överleva måste det byggas bostäder. Utan invandring skulle kommunens befolkning under senare år ha minskat. Men finns det ingenstans att bo flyttar de härifrån. Då blir vi färre och färre. Underlaget för kommunal och kommersiell service krymper. Både affären och skolan får klappa igen.

Redan 2015 föreslogs i fullmäktige att nya hyreshus skulle byggas. Efter fyra år har ännu inget hänt. Det finns för andra året i rad ett beslut i kommunens budget att bygga ett hus med sex (ja, 6 stycken!) lägenheter. Det har utretts. Det har gått åt mycket papper och utredare, men inte en spik och inte ett betongblock. Under åren 2014 till 2018 har elva bostäder nyproducerats i kommunen, varav sex i flerbostadshus. Nu får det vara slut på pappersvändandet. Spaden måste i marken!

Moderaterna drömmer om ett Skinnsbergs Docklands vid Nedre Vättern. I ett inlägg på Facebook föreslår Moderatledaren Bo Öberg att det ska byggas (dyra får man förmoda) hus direkt vid stranden. Förebild är ett nytt bostadsområde på Tjörn. Gå gärna in på Rönnängs brygga och se hur pittoreska fiskebåtar tuffar förbi de glassiga husen med lägenheter i prisklassen 3-4 miljoner.

Men verkligheten är en annan. Kommunens hyreshus på Klockarbergsvägen 8 vill moderaterna sälja. Man har fått ett bud på sisådär 4 miljoner (som en sjönära lägenhet vid Nedre Vättern). Men huset är nedslitet och behöver renoveras för 10 miljoner. Säg den köpare som är beredd att satsa 14 miljoner. Hellre då köpa för 4 miljoner, strunta i upprustning och tjäna på hyresgästerna.

Den typen av oseriösa hyresvärdar är vanliga i norra Västmanland. Listan över fällningar i hyresnämnden och tvångsförvaltning är lång. Man struntar i nödvändiga reparationer och betalar inte el-, vatten- och värmeräkningar. Hyresgästföreningens ”Hem och hyra” skriver: ”Oseriösa hyresvärdar som utnyttjar bostadsbristen och riktar in sig på socialt utsatta har blivit ett allt större problem i Västmanland … Det förekommer bland annat att hyresvärdar raggar hyresgäster på behandlingshem… hyresvärdarna hyr ut till ockerhyra och att de räknar med att socialtjänsten ska stå för notan”.

Men det finns ett alternativ. Statliga SBO är intresserat av att köpa huset och bygga om till ett 20-tal toppmoderna tillgängliga lägenheter för äldre som vill sälja sina hus. Så skulle det bli rotation på bostadsmarknaden, och de som annars inte har något annat alternativ än att flytta från kommunen kan bo kvar.

Henry Bäck

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel