Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: NVU utbildar - politiker bråkar om pengar

Om Fagersta kommun har samarbetsproblem med övriga medlemskommuner inom NVU och vill gå ur förbundet, så må det vara hänt. Om parterna inte kommer överens om annat så är det enligt lag 2 års uppsägningstid. Men att påstå att en upplösning är aktuell på grund av brist på insyn i hur NVU använder pengarna - det är väl ändå inget annat än skitsnack för att få opinionen med sig, från dem som inte är insatta. Och att påstå att NVU har fått jobba för mycket med ekonomin och att det påverkat utbildningen, nej det är inte korrekt. Den administrativa delen av NVU har möjligtvis fått lägga extra krut på ekonomi och budget (som sig bör). Men de som sysslar med utbildning och dess utveckling, ja, de har då fått göra det och fått ha sitt fokus där.

Det är NVE som har hand om NVU:s ekonomi. Har inte NVE kunnat visa Fagersta kommun hur ekonomin ser ut i NVU. Har NVE inte lyckats ge Marino Wallsten tillräckligt med insyn? Har inte Marino själv lyckats få insyn alla de år han suttit med på NVU:s möten? Och hur skulle NVE ge bättre insyn i ekonomin om NVU upplöstes? Marino har uppenbarligen svårt för samarbeten. Först drar han igång en nedläggning av NVK för att starta bolag istället, sedan startar en utredning att upplösa NVU, är NVE nästa på tur att upplösas sen?

Är det inte också märkligt att Marino Wallsten tycks veta mer om konsekvenserna för NVU vid den nya kostnadsfördelningen än NVU? Att NVU ser det som en fet kostnadsbesparing med neddragningar, medan Marino "tvivlar på att analysen är korrekt".

Något som säkert tyvärr är korrekt är att Marino med sina utspel om hur dåligt han upplever att NVU med flera verksamheter fungerar motarbetar platsvarumärket Fagersta, det motarbetar attraktionskraften att få hit utbildade lärare och personal, det minskar möjligheten att ungdomar väljer att studera lokalt och väljer att stanna i kommunen, att betala skatt i kommunen och få den att gro.

Förbättring vill vi alla ha, utveckling likaså. Men hacka inte ned på alla oss som jobbar för en god utbildning, lokalt och kostnadseffektivt. Och glöm inte att ta med i konsekvensanalysen att det vid upplösning av NVU kan bli svårare att rekrytera behöriga lärare, att erbjuda heltidstjänster, att kommunerna kan välja att samarbeta med andra gymnasieskolor så som Köping och Avesta, att lokalkostnaderna per elev därmed kan komma att stiga kraftigt.

Samarbetsvillig

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel