Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Nya lagar vid halvårsskiftet

Covid-19 pandemin dominerar medierapporteringen och många andra nyheter drunknar i nyhetsflödet. Två viktiga reformer som Liberalerna arbetat med inom ramen för januariavtalet rör assistans och stödet till personer med funktionsnedsättningar.

Till de liberala segrarna hör också åtgärder för att förhindra barnäktenskap och hedersförtryck. Mycket annat inom de nya lagreformeringspaketet som är värt att uppmärksammas och glädjande att notera;

► Alla typer av hjälp med andning och måltidsstöd vid sondmatning skall vara assistansgrundande.

► Bilstödet till personer med varaktigt funktionshinder ändras. Det rör två anpassningsbidrag som höjs med 20 000 kr, från 30 000 kr till 50 000 kr och från 40 000 kr till 60 000 kr. Denna reform har tillkommit genom januariavtalet.

► En ny brottsrubricering införs, barnäktenskapsbrott, som kan ge upp till fyra års fängelse. Om motivet för brottet var hedersrelaterat ska det ses som en försvårande omständighet.

► Preskriptionstiden för våldtäkt mot barn och könsstympningsbrott avskaffas. Minimistraffet för grovt barnpornografibrott höjs från sex månader till ett års fängelse. För fällande dom ska det räcka att gärningsmannen bör ha misstänkt att barnet var under 18 år.

► Ett särskilt straffansvar för den som har samröre med en terroristorganisation införs.

► Förbud mot spridning av bilder från domstolsförhandlingar i rättssal införs.

► Taket för uppskov med vinstbeskattning vid försäljning av bostad fördubblas från knappt en och halv miljon till tre miljoner.

Lagstiftningsarbetet är viktigt och reformeringen välkomnas! Vi Liberaler bygger vidare på vår vision om ”Möjligheternas land”.

Anita Lilja-Stenholm (L)

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel