Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Om inte Skinnskatteberg ska försvinna måste vi välkomna invandrare

Skinnskatteberg är en av landets minsta kommuner, och befolkningen minskar. Befolkningen har de senaste 50 åren minskat med 1 200 personer, eller en femtedel. Med en alltmer krympande befolkning blir det svårt att upprätthålla både kommersiell och kommunal service. Så småningom försvinner både affärer och skolor. Men utan invandring skulle minskningen ha varit ännu större.

Om vi nöjer oss med de senaste fem åren är det ett invandringsöverskott på över 500 personer. Det vill säga mer än 500 personer fler har flyttat hit från utlandet än härifrån till andra länder. Under samma tid minskar befolkningen på grund av att fler dör än föds med ungefär 150 personer och på grund av att fler flyttat till andra delar av Sverige än hit med cirka 350 personer. Det går alltså jämnt upp och folkmängden är i stort sett stabil. Om vi skulle stoppa all invandring skulle Skinnskattebergs kommun minska med sisådär 100 personer om året.

Det blir noll det, om 44 år. År 2062 får den siste Skinnskattebergaren släcka lyset och stänga dörren. Då får skogen tillbaka det vi lånat av den de senaste tusen åren.

Om vi ska fortsätta att vara en kommun där flyktingar och invandrare vill bo och stanna kvar måste en rad viktiga förutsättningar uppfyllas. De viktigaste är:

► Fler bostäder. Om det inte finns någonstans att bo kommer det att vara chanslöst att öka befolkningen. Bostadsbyggandet har under senare år dragits i långbänk. Under åren 2014-2018 byggdes tio nya bostäder i kommunen. Däremot har man producerat hur mycket utredningar som helst. Nu måste spaden i marken!

► Jobb. Jobbpolitiken i kommunen har mest gått ut på att kommunalrådet och kommundirektören fikat med lokala företagare. Kommunens näringslivsverksamhet har i åratal kostat sex miljoner om året utan att ge något resultat.

Om inte Skinnskatteberg ska dö måste vi välkomna invandrare. De måste mötas med med bostäder, jobb och respekt.

Henry Bäck

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel