Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Insändare: Personalkrisen kan bli farlig för patienterna

Annons
Åter igen råder det stor personalbrist under sommaren. Och socialdemokraterna i landstingsledningen fortsätter blunda att blunda för det, konstaterar skribenten.  Foto: Gunnar Ask /Scanpix

Sommar, sol och semester. Dessvärre brukar semesterperioden inom landstingets verksamheter till stor del handla om stress och underbemanning. Landstinget har stora svårigheter med att rekrytera personal, framför allt sjuksköterskor. Kostnaderna för hyrpersonal har ökat med 30 procent på bara ett år.

Under sommaren blir personalkrisen som mest påtaglig för allmänheten. Exempelvis skrev VLT den 20 juni 2016 om situationen på akutmottagningen vid Västmanlands sjukhus Västerås. Situationen på akuten avviker troligen inte från andra verksamheter som har det tufft nu över sommaren.

Även förlossningsvården har larmat om ett tufft läge. Det är en fara för de anställdas egen hälsa och situationen kan i ett värsta scenario även bli en fara för patienternas hälsa – och säkerhet.

Landstinget Västmanland har gjort vissa personalsatsningar på bland annat nya rekryteringskampanjer och tagit fram nya dokument och strategier. Det räcker dock inte. Det kvarstår mycket arbete kring kompetensförsörjning, lönebildning och arbetsmiljö.

Som moderatpolitiker menar jag att landstinget befinner sig i en svår personalkris. För att hantera situationen behövs det en personal- och arbetsgivarpolitik som tydligt ser utmaningarna för Landstinget Västmanland när det gäller personalförsörjning på så väl kort som lång sikt. Där är det av yttersta vikt att personalarbetet görs med god kvalitet och transparens så att det tydligt framgår för personalen att det finns en hög grad av krisinsikt hos landstingsledningen och att landstinget driver en personalpolitik där det finns tydliga strategier för att förbättra personalens arbetssituation.

Under budgetdebatten vid landstingsfullmäktige eftersökte jag en tydligare krismedvetenhet hos Socialdemokraterna. Det svar jag fick bestod av tystnad. Det Landstinget Västmanland saknar är en politisk ledning som vill se frågan och dess utmaningar för vad de är. En personalkris kan inte lösas med tystnad i debatten.

Andreas Weiborn moderaterna

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons