Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Planerna att köpa Norrbygården verkar flummiga

Artikel 15 av 17
Nya äldreboendet i Fagersta
Visa alla artiklar

På fullmäktige måndagen den 17 februari ska beslut tas om köp av Norrbygården.

I en artikel i FP den 31 januari intervjuas kommunalrådet Wallsten (S) om planerna på att köpa Norrbygården för 15,5 miljoner kronor. I intervjun säger Wallsten ”Vi har räknat med att det kommer att behöva läggas ner runt 100 miljoner kronor i fastigheten. Vi har räknat, och till och med tagit höjd med en tilltänkt ram uppåt 140 miljoner kronor, även om det inte är beslutat”. Enligt Wallsten ser kommunen en kostnadseffektivitet i att ta över den här lokalen.

Hur Norrbygårdens äldreboende ska byggas bestäms senare. Enligt Wallsten blir det minst 40 platser, men även upp över 60 platser är aktuellt. Även utformningen av äldreboendet- om det behöver byggas ut, byggas om eller byggas helt nytt.

Planerna verkar flummiga och Wallstens prisbild likaså. Vet inte kommunen vilket behov man ska lösa? Hur kan Wallsten påstå de uppgifter han lämnar om vad det kommer att kosta? Klargör förutsättningarna och låt professionen göra kompletta kalkyler före beslut i en så här stor fråga!

ÅF:s kalkyl är mycket tydlig med vad som ingår respektive vad som inte kostnadsberäknats. Den finns i en bilaga 2 i handlingarna till fullmäktige. Då det är mycket svårt för gemene man att ta ställning till förslag som inte är kompletta har jag utifrån min erfarenhet mycket grovt kompletterat ÅF:s kalkyl med merparten av det som saknas. Jag ställer mig frågan hur kan Wallsten med samma kalkyl som grund påstå att kommunen räknar med att behöva lägga ner 100 miljoner kronor då jag kommer fram till 173 miljoner kronor, där fortfarande några utgifter fattas. Min komplettering av ÅF:s kalkyl framgår nedan, där jag utifrån min erfarenhet grovt prissatt merparten av de tillkommande kostnaderna.

Utgiften för att köpa och bygga om Norrbygården för ca 44 lägenheter blir enligt kalkylen lika hög som för att bygga nytt. Jag tror inte på uppgiften att det går att få in 55 lägenheter i befintlig byggnad. Ska kommunen därför tillskapa ytterligare ca 15 lägenheter i en tillbyggnad så kommer projektet att kosta väsentligt mer än 200 miljoner kronor.

Harold Nilsson

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel