Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Plastskatten är ett politiskt trolleritrick

Jag kommer hem med min plastpåse som snart kostar sju kronor med den skatt som påförs för att ”förbättra miljön.” Ett resonemang som våra politiker knyckt från näringslivet när varje butik för miljöns skull började att ta betalt för sina plastpåsar. Alltså butiken ville visa sig vara miljövänliga. Den butik som envisades med att bjuda på en påse blev alltså miljöfientlig. Huvudsaken var att den miljövänliga imagen upprätthölls och att varje individ känner skuld och skam inför att bära hem varorna i en onödig plastpåse som förstör vår miljö.

En påse ”gör skillnad” heter det i propagandan. Nåväl, jag kommer hem med min påse och lägger upp alla varorna på bordet. Min påse väger 10 gram och alla plastförpackningar som mina varor är inpackade med från leverantören väger 648 gram. Alltså, vad är det som gör skillnad? Det här kallas för fokusförskjutning eller även skelögdhet. Vi konsumenter skall svälja kameler och sila mygg för att ”förbättra” miljö. Att få sin publik att se något annat och tro på illusionen kallas för trolleri. Plastpåseskatten är ett sådant politiskt trolleritrick som skall få oss att fokusera vid 10 gram istället för 648 gram.

Om det fanns någon politisk kraft och vilja så skulle det göras något åt förpackningsindustrins överdådighet i plastkonsumtion. Men om dessa producenter skulle angripas med ”plastlagar och skatter” kommer vi få höra argument som skall tysta oss. På grund av hygieniska skäl måste vi ha plast omkring allt som vi skall äta. Nu blir det byråkratins makt som styr, annars är det de ekonomiska argumenten som tar hårdare. Det blir för dyrt att byta ut plasten mot andra material. Något som inte behöver bevisas eftersom vi har så bråttom till nästa aktivitet att ingen orkar pröva ordens giltighet.

Våra politiker vet att om de pressar producentleden så piper det i skällan och hoten kommer fram om att produktionen skall flytta utomlands och jobben försvinner. Egentligen är plastfrågan cementerad bakom kulisserna. Under tiden får vi nöja oss med att beskåda en politisk trolleriföreställning som skall ge nya röster från alla som tror på att en plastpåse mindre förbättrar miljön. Våra ledare kan säga att de har gjort något ”som gör skillnad.”

Per-Arne Bengtsson

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel