Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Politiker, förklara era beslut om motionerna!

Till glädje för alla människohandlare verksamma i tiggeri och även för andra som uppskattar de sociala konsekvenserna av tiggeriet, så som att barn ej får skolgång och istället vistas i tiggerimiljö, berättar Centerns ordförande i Norberg stolt i Fagersta-Posten att motionen om tiggeriförbud har röstats ned av Centern och andra partier.

Åtminstone förtjänar Centerns ordförande eloge för att offentligt försvara sin politik – varför förklarar inte de övriga partierna, som Socialdemokraterna och Vänstern, också stolt sin politik att gagna människohandlarnas intressen?

Eller den andra motionen som de tillsammans med Centern har röstat ned, den som behandlar krav på begäran av brottsregisterutdrag för personal inom äldreomsorgen? Varför förklarar dessa partier inte sina beslut?

Kanske för att dölja dem från sina väljare, i så fall får vi endast nöja oss med C-ordförandens svårförståeliga förklaringar: samtidigt som han försvarar att Norbergs ålderdomsomsorg inte ska tillåtas begära belastningsregister menar han att det ”hänger på vilken typ av brott man är dömd för”. Hur ska då Norbergs äldreomsorg kunna ta del av ”vilken typ av brott” det eventuellt kan gälla om belastningsregister inte begärs? Fråga snällt? Lita på hörsägen? Centerns ordförande menar även att ”lagstöd för att införa ett sådant krav i bästa fall är bristfällig”.

Till och med Centern förstår väl att alla arbetsgivare i Sverige lagligt kan begära belastningsregister av sina arbetssökande och anställda, men att det bara inom vissa yrken finns en lagstadgad skyldighet att det ska ske. Att fler och fler kommuner i Sverige numera begär utdrag ur belastningsregister för personer som ska arbeta inom äldreomsorgen handlar om att dessa kommuner vill skydda sina brukare från att utsättas för våld och stölder av personal som ska svara för deras omsorg. Dessvärre är det på grund av flera fall av uppdagad brottslighet inom kommunal omsorg som dessa krav har föranletts.

I många kommuner har till och med Centerns ledamöter tagit beslut om dessa krav. Det är kanske bara i Norberg som Centern hellre månar om dömda brottslingars arbetsmöjligheter inom ålderdomsomsorgen än om de ofta sjuka brukarna som befinner sig i beroendeställning. De äldre tvingas acceptera otryggheten och utsattheten i att kriminella anställs i kommunal omsorg.

Centerns ordförande i Norberg menar att brottslingar som har ”avtjänat” sitt straff inte ska nekas att arbeta i äldreomsorgen, och förklarar att ”sysselsättning är en faktor för att inte falla tillbaka i kriminalitet”. Men måste dömda kriminella ha sysselsättning bland våra mest utsatta grupper? Vill Centerns ordförande också ändra lagarna så att dömda pedofiler ska få jobba i förskolan i Norberg? Det skulle inte förvåna, Centern i Norberg skulle i så fall åtminstone vara konsekventa. Sta(C)kars Norberg.

Eythor Hilmarsson

Hasselapedagog

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel