Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Politiker i Fagersta: Hat kastas i ansiktet på oss

Vi alla är politiker som gemensamt drivs av en vilja att göra det vi anser vara bäst för vår kommun. Vi har alla en idémässig profil som grundas i de värderingar våra respektive partier har och de politiska ställningstaganden våra partier gör. Vi är absolut inte alltid överens över partigränserna. Ibland inte ens inom partierna.

Men det är det som är demokrati. Det är helt okej att ha olika åsikter om hur man ska gå tillväga, vilka insatser som ska göras och vad som ska prioriteras. Det handlar om att försöka hitta gemensamma nämnare och ta fasta på det en majoritet kan ställa sig bakom.

Vi strävar efter lösningar. Vi spenderar kvällar och helger åt handlingar och underlag. Vi har många samtal men inga pressekreterare som svarar i telefon åt oss. Vi har samma livspussel som alla andra, med att försöka hinna med att hämta barnen i förskolan innan vi kastar oss iväg på nästa möte.

Men vi har en utsatt position. Vi märker allt mer hur vi som personer hängs ut med namn och hånas, pekas ut med förminskande ord och häcklas med fördomar som bara bygger vidare på ett politikerförakt som egentligen inte gör annat än hotar vår demokrati.

I undersökning efter undersökning ökar andelen politiker som upplevt hat, hot eller våld. Var femte politiker i landet har utsatts för något av detta. I sociala medier finns inget filter på de könsord, de hot eller det hat som slängs rakt i ansiktet på oss. Åsikter framställs som fakta och vi får ofta stå till svars med negativa, hatfulla ordalag för rena felaktigheter som vi ibland inte haft med att göra eller som kanske inte ens hänt.

”Lite kritik ska man tåla” hör vi ofta, självklart ska vi granskas och ifrågasättas, men det innefattar inte hot och hat på ett personligt plan. När hatet och hoten börjar ta fysisk form så blir det riktigt läskigt. När knivar fästs på våra dörrar med hotfulla lappar så är det långt ifrån ”lite kritik”.

Så här ska det inte vara. Fundera en gång till vad det är vi politiker faktiskt gör, i en månghundraårig tradition av lokalt självstyre. Vi vill alla det vi anser vara bäst för Fagersta och vill gärna fortsätta bedriva politik, men någonstans går gränsen för vad vi vill utsätta oss själva och våra närmaste för.

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Hans Granlund (V)

Christer Borg (SD)

Jan Johansson (M)

Åsa-Märta Sjöström (S)

Marino Wallsten (S)

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel