Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Politikers bemötande av granskningsrapport kan bidra till tystnadskultur

Att de styrande politikerna riktar misstroende mot en revisor kan i bästa fall tolkas som en motvilja att ta till sig information, och i värsta fall att jag som revisor inte får delge information jag har fått från lärare och rektor i samband med granskningen under våren 2019. Det kallas censur, och det tyder på rädsla. Istället för att ta emot informationen som något värdefullt i arbetet att förbättra skolan, förtalar de den som ger informationen. Det finns en fara i att uttala ett misstroende för budbärare av information.

Revisionsbyrån Pwc har gjort en fördjupad granskning av Fagersta grundskolas styrning och resursfördelning. Anledningen till denna granskning är att det under våren 2019 framkom information från rektor och lärare i Fagersta Kommuns grundskola att det finns elever som till exempel inte kan låna med sig läroböcker hem om de vill läsa på till ett prov, eller behöver ta igen något för att de har varit sjuka, eftersom de delar böcker med andra elever. Om de vill träna i digitalt läromedel kan de bara logga in två av veckodagarna, men inte andra två för de delar inloggning med andra elever.

Revisorerna i Fagersta kommun beslutade enhälligt utifrån denna information att låta revisionsbyrån Pwc göra en fördjupad granskning. Hela Fagersta revisorskollegium har gjort samma bedömning som Pwc; bland annat:

► Att det finns brister i huvudmannens analysarbete och att det därför finns en risk att nämnden inte fattar beslut utifrån fullständiga analyser av resultaten.

► Rektorerna saknar ett tydligt system för hur skolenheternas driftsbudget fördelas.

► Rektorerna upplever resurserna för drift som mycket knappa.

► Fagersta kommun lägger mindre pengar på läromedel per elev än jämförbara kommuner.

Som revisor berättade jag på förra kommunfullmäktigemötet om varför vi gjorde den fördjupade granskningen, presenterade rapporten och berättade om de exempel på delade läromedel som både rektor och lärare angivit. Jag framförde även det positiva som framkom i granskningen. Pwc:s rapport är faktagranskad av verksamhetens representanter.

Utredningen kom fram till att ”det finns brister i huvudmannens analysarbete”. Att styrande politiker inte tar till sig informationen, utan ger sig på budbäraren, visar just på detta problem.

Misstroendeförklaring av den som ger information kan bidra till tystnadskultur. Dagens samhälle 11 oktober 2019 belyser problematiken i en intressant debattartikel.

Till sist: Revisorernas uppdrag är att granska oavsett om kommunalrådet tycker om det eller inte. Kanske hans missnöje är en följd av att de nu styrande partierna har haft revisionskollegiet för sig själva i många år. Vänsterpartiet införde att oppositionen skulle inneha alla revisorsplatser för att garantera fri granskning. Men under förra mandatperioden när S och M styrde fanns ingen från oppositionen i revisionen. 2019 är första året på mycket länge som någon upptar en revisorsplats på Vänsterpartiets mandat. Revisorerna går inte att avsätta. Jobbigt kanske, men sådan är demokratin.

Pia Boiardt

Ordförande Revisorskollegiet Fagersta kommun

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel