Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Pride-arrangörer förtjänar en eloge

Jag blir sorgsen när jag förstår vad arrangörerna för Pride i Fagersta har fått utstå från olika håll. Till viss del kanske kritiken är befogad. Det finns dock en fara i att tro att tillstånd i samhället är statiska och inte förändras över tid. Sveriges resa vad gäller hbtq-frågor är lång, som jag hoppas alla vet. Därmed inte sagt att allt hat är borta. Därmed inte sagt att det inte finns fler saker att arbeta för att förbättra. Sverige har kommit långt i hbtq-frågor, men vi är inte framme än.

Idag finns fler grupper i Sverige som inte får älska den de vill, eller leva sina liv på det sätt som känns rätt. Alla har fortfarande inte rätt till sin sexualitet. Pride handlar delvis om det, även om det också handlar om fler saker. Möjligen har ”vi andra” förändrat meningen med Pride? Lagt till något som tidigare inte fanns där. Sorg och ilska över det som är fel har nu blandats med glädje över att vissa saker har blivit bättre? Fler grupper i samhället kan delta och känna igen sig i grundfrågan: orättvisa.

I Fagerstas Pride-tåg så gick idrottsföreningar, FUB var där, olika politiska partier, hbtq-personer och hetero blandat. Uppslutningen var massiv. Fokus i media hamnar tyvärr på missnöjet. Det fanns dock hbtq-personer på plats som inte delar den känslan utan istället var glada över att Fagersta äntligen har släppt på fördämningarna i dessa frågor. Jag ställer mig frågan om det alls hade blivit någon Pride-festival i Fagersta – om inte arrangörerna ställt upp? Det finns en enorm kraft i Sverige där många är villiga att kritisera, men få gör faktiskt något konkret. Det tycker jag att arrangörerna ska ha en eloge för. De fortsatte och fullföljde sitt åtagande trots massiv kritik. Det är inte många som vågar eller orkar det.

Blir det Pride nästa år så kommer inte jag backa för att jag är hetero. Idag är vi många som har en vän, familjemedlem eller kollega som är hbtq. Jag har rätt att älska vem jag vill och det unnar jag alla andra också. Jag bor i ett land där man får uttrycka vad man vill, så länge jag inte kränker någon annan. Det är jag stolt över och det i sig är värt en parad!

Liane Blom, ordförande i Liberalerna Norberg

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel